Premierul spaniol ar putea convoca alegeri generale anticipate

Premierul spaniol ar putea convoca alegeri generale anticipate pe 14 aprilie. Scrutinul ar avea loc cu doar o lună şi jumătate înainte de alegerile europene, regionale şi locale, programate pentru 26 mai. Informaţia a fost transmisă de agenţia EFE, care citează surse din guvernul de la Madrid.

Convocarea alegerilor poate avea loc în contextul şanselor reduse de aprobare a bugetului pe anul în curs, după eşecul negocierilor cu partidele catalane. Acestea au impus ca temă de discuţie autodeterminarea regiunii spaniole Catalonia, dar guvernul socialist, condus de Pedro Sanchez, respinge orice dialig pe această temă. Proiectul de buget al Spaniei se dezbate începând de mâine.

Ieri, la Madrid, a avut loc o amplă manifestaţie a opoziţiei de dreapta, care a cerut alegeri anticipate. Potrivit corespondentei RRA, Annamaria Damian, posibila convocare a alegerilor generale obligă la dizolvarea parlamentulului şi anunţarea scrutinului în 19 februarie, pentru a respecta termenul de 54 de zile prevăzut de lege./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie