Un cultivator nipon de bonsai a făcut marţi apel la hoţii care au plecat cu mai mulţi copăcei plantaţi de el să-i îngrijească adecvat. Seiji Iimura, cultivator de bonsai la a cincea generaţie, care are o grădină în oraşul Kawaguchi din nordul Tokyo a spus că cei şapte arbori în miniatură furaţi din grădina lui sunt „comoara lui de familie”. „Nu i-aş vinde niciodată, nici pentru 10 milioane de yeni (echivalentul a 90.000 de dolari). Sigur că îl urăsc pe hoţul care i-a furat, dar vreau să-i spun: te rog să-i uzi şi te rog să ai grijă de ei. Aş fi foarte trist dacă ar muri”, a spus Iimura.
Iimura a raportat poliţiei furtul celor şapte bonsai în valoare totală de peste şapte milioane de yeni – inclusiv un ienupăr pitic în vârstă de 400 de ani. Soţia lui, Fuyumi, a scris într-o recentă postare pe Facebook că ei au crescut aceşti arbori miniaturali „ca pe copiii noştri”.
Iimura are vreo 3.000 de bonsai în grădina sa de 5.000 de metri pătraţi deschisă vizitatorilor pentru a-i face să aprecieze această artă tradiţională asiatică echivalentă cu o sculptură a unor copaci plantaţi în ghivece pentru a rămâne pitici. Deşi deseori lasă impresia că ar fi modelaţi de vânt sau de greutatea zăpezii, bonsaii sunt sculptaţi prin tehnici delicate de cizelare a ramurilor pentru a se contorsiona, în timp ce se dă o adevărată luptă pentru a-i ţine în viaţă./abuzoian

(www.telegraph.co.uk – 13 februarie)