Acord privind drepturile de autor în mediul digital

• Platformele internet trebuie să plătească pentru lucrările artiștilor și ale jurnaliștilor

• Anumite materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri pot fi partajate în mod gratuit

• Linkuri către articole de știri, însoțite de cuvinte simple sau extrase foarte scurte, pot fi partajate gratuit

• Jurnaliștii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obținute de editorii lor

• Platformele start-up sunt supuse unor obligații reduse

• Directiva nu impune filtre

Potrivit acordului care include prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții internet.

Acordul la care au ajuns negociatorii Parlamentului și ai Consiliul vizează să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor și în cazul mediului digital. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva din companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislație.

Deputații au reușit să asigure că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Fragmente din articolele de presă pot fi partajate în continuare, la fel ca și GIF-urile și memele.

Giganții tehnologiei, obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Acordul va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști, ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor pe platformele de internet.

Garantarea libertății de expresie

Partajarea de fragmente din articolele de știri nu angajează drepturile de autor ale casei de presă care a produs articolul partajat. Acordul conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. “Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate de acord, asigurând că memele și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

Multe platforme online nu vor fi afectate

Textul precizează de asemenea că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației. Platformele nou înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente.

Drepturi de negociere consolidate pentru autori și artiști interpreți

Autorii și artiștii interpreți vor putea să ceară plata unei remunerații suplimentare de la exploatatorul drepturilor lor atunci când suma stabilită inițial este disproporționat de mică în comparație cu beneficiile avute din distribuția lucrărilor lor.

Cum schimbă această directivă status quo-ul

În prezent, companiile de internet nu sunt interesate să semneze acorduri de licență cu deținătorii de drepturi, deoarece ei nu se consideră responsabili pentru conținutul pe care îl încarcă utilizatorii. Ei sunt obligați doar să retragă conținut care încalcă drepturile de autor atunci când un deținător de drepturi le cere acest lucru. Totuși, această procedură e dificilă și nu garantează venituri corecte pentru deținătorii de drepturi. Companiile de internet sunt acum responsabile, ceea ce va crește șansele deținătorilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți, cât și editorii de presă și jurnaliștii) de a obține acorduri corecte de licență și, prin urmare, o remunerație corectă pentru utilizarea lucrărilor lor în mediul digital.

Etapele următoare

Acordul trebuie să fie acum aprobat de Consiliu și votat în plen de către Parlament.