Curtea Supremă de Justiţie din Sicilia: conectarea la contul de facebook al partenerului este o infracţiune

Intrarea în contul de facebook al soţului fără consimţământul acestuia constituie o infracţiune, chiar dacă datele necesare conectării au fost furnizate de bună voie.
Hotărârea aparţine celei de-a V-a divizii penale a Curţii de Casaţie din Palermo, care s-a exprimat în faţa recursului prezentat de soţ care, în primele două seturi de proceduri, fusese condamnat pentru că a intrat „ilegal” în contul celei care între timp devenise deja fosta soţie.
Episodul petrecut în Sicilia pare să restabilească un echilibru în problema delicată a dreptului la privacy în viaţa de cuplu, chiar şi în cea virtuală.
Bărbatul, care într-un moment liniştit al vieţii de cuplul a obţinut spontan de la soția sa parola contului de Fb, a încălcat apoi regulile confidenţialităţii, suspectând că aceasta ar avea o relaţie extraconjugală. După ce a intrat în cont, a „fotografiat” câteva pasaje dintr-un chat între femeie şi un alt bărbat, după care a schimbat parola profilului, astfel încât să nu mai permită ulterioare accesări. Păcat însă că a fost ”trădat” chiar de conversaţiile ”interceptate” pe care singur decisese să le prezinte ca probă la procesul de divorţ.
Curtea din Palermo şi apoi instanţa de apel a sancţionat comportamentul său condamnându-l pentru accesul neautorizat la sistemul informatic. Conform Curţii Supreme de Justiţie, care a respins recursul considerându-l inadmisibil, faptul că soţul cunoştea parola soţiei nu exclude caracterul abuziv al accesări contului, deoarece procedând în acest fel, bărbatul a obţinut rezultate împotriva voinţei victimei./cpaunel

www.repubblica.it

Traducea: Cătălina Păunel/cpaunel