Miercuri, 13 februarie, NASA a confirmat că robotul Opportunity, care explora planeta Marte din 2004, dar care nu mai comunica încă din iunie 2018, a fost declarat nefuncțional.
„Declarăm misiunea Opportunity încheiată”, a declarat Thomas Zurbuchen, responsabil științific la NASA, la o conferință de presă susţinută în Pasadena (California), la Jet Propulsion Laboratory, locul de unde era pilotat robotul.
„Este o sărbătoare”, a afirmat şi administratorul NASA, Jim Bridenstine, referindu-se la durata misiunii și la contribuția sa la cunoașterea istoriei planetei Marte.
Şeful programului, John Callas, a explicat că misiunea a fost inițial programată să dureze doar trei luni. Inginerii știau că sfârșitul va veni într-o zi, „dar nu ne-am imaginat că va dura atât de mult”. „Chiar dacă este vorba despre o mașină, e greu să-i spui la revedere, este dureros”, a spus Callas.
Opportunity s-a defectat după ce, luni întregi, o furtună de praf a împiedicat razele soarelui să-i reîncarce bateriile. Timp de opt luni, NASA a trimis peste o mie de mesaje și comenzi pentru a încerca să „trezească” robotul, iar încercarea finală a avut loc marți seara.
„Nu am primit niciun răspuns de la rover, așa că este timpul să-i spunem la revedere”, a încheiat John Callas.(www.lalibre.be – 14 februarie)/rcostea/vdraguta