Pentru prima dată din anul 1909, o panteră neagră a putut fi fotografiată și prezenţa sa a fost confirmată în Africa cu ajutorul unui sistem bazat pe senzori şi implementat în centrul Kenyei. Capturarea imaginilor a fost posibilă datorită mobilizării cercetătorilor de la Grădina Zoologică din San Diego, care studiază leoparzii din Rezervația Wildlife din Kenya și activitatea unui fotograf independent, în același timp.
„Suntem foarte încântați să aflăm că aceste aparate-capcană au reușit să facă fotografii rare cu leoparzi afectaţi de melanism, mai bine cunoscuți sub denumirea de pantere negre”, a declarat rezervaţia pe site-ul său. Melanismul este o mutație genetică comparabilă cu albinismul, care aduce un surplus de pigmenți și face pielea sau blana unui animal neagră. Studiul, efectuat de cercetătorul Nicholas Pilfold de la Gradina Zoologică din San Diego și publicat în ianuarie în revista „African Journal of Ecology”, a explicat că aceste fotografii constituie prima confirmare științifică a prezenței leoparzilor negri în Africa într-un secol.
„De departe, acestea sunt cele mai bune și mai intime imagini pe care le avem despre un leopard negru în Africa, nu a existat nimic de acest gen înainte”, a spus el, adăugând că în regiune au existat „două exemplare, cu siguranță, trei potențial”./rcostea/vdraguta

www.lesoir.be – 14 februarie