ANAF renunţă anul acesta la executările silite şi oferă posibilitatea, contribuabilului, de eşalonare a plăţii datoriilor către stat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală renunţă anul acesta la executările silite, ca principal mijloc de recuperare a impozitelor neplătite. Potrivit unei noi legislaţii, inspectorii fiscali vor încerca o mediere la plată. Cum va funcţiona mecanismul?

Reporter: Iulian Olescu – Practic, ANAF, împreună cu notificarea privind executarea silită a unui contribuabil, îi trimite acestuia şi opţiunea ca să solicite o discuţie cu reprezentanţii Fiscului, în vederea unei posibile eşalonări a plăţii datoriilor către stat – spune Doru Dudaş, director general în Ministerul Finanţelor. El atrage atenţia însă, că nu se negociază suma datorată.

Doru Dudaş: Deocamdată, în România vorbim de o mediere, de o discuţie între contribuabil şi administraţia fiscală privind modalitatea de plată în raport cu posibilităţile fiecăruia. Îi dăm expres posibilitatea contribuabilului – Măi, dacă nu poţi să plăteşti, du-te, discută cu organul fiscal, care îţi va propune o eşalonare. Avantajele eşalonării: se suspendă orice formă de executare, poţi să participi la o licitaţie; dacă ai o eşalonare cu garantare, beneficiezi, în condiţiile în care te ţii de graficul de eşalonare, de o anulare a penalităţilor de întârziere.

Reporter: În cadrul discuţiei cu Fiscul, contribuabilul poate propune o perioadă între 6 luni şi 5 ani de eşalonare la plată, în funcţie de planul său de afaceri şi de capacitatea sa de rambursare a banilor. Doru Dudaş spune că şi dobânzile de întârziere pot fi reduse cu până la 50%, însă numai pentru acei contribuabili care se încadrează în zona de risc fiscal scăzut./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie