Luni, 18 februarie 2019, Teatrul Naţional Radiofonic împlineşte 90 de ani. La ceas aniversar, puteţi să ascultaţi spectacole antologice din Fonoteca de Aur, dramatizări ale unor pagini celebre din literatura românească şi universală, dar şi montări în cheie modernă interpretate de actorii noului val. Un repertoriu bogat, variat și inspirat, dedicat tuturor ascultătorilor Radio România.

Scena de teatru radiofonic; foto din Arhiva Radio

Cea dintâi filă a istoriei Teatrului Naţional Radiofonic se scria la începutul anilor 1929, când, revista „Radiofonia” îşi informa cu entuziasm cititorii: „Luni, 18 februarie, se joacă în studioul Societăţii Române de Radiodifuziune, din strada General Berthelot, delicioasa comedie, într-un act, intitulată Ce ştia satul de V. Al. Jan, cu concursul eminenţilor artişti ai Teatrului Naţional: Doamna Maria Filotti şi domnul Romald Bulfinski.
În broadcastingul romanesc, producţiunea aceasta trebuie subliniată ca fiind prima încercare de a da teatru în studio”. Autorul piesei, care semna V. Al. Jan sau I. Valjan (pe numele său adevărat Ion Alexandru Vasilescu), era un scriitor de notorietate în epocă, piesele sale într-un act, adevărate bijuterii ale genului, fiind primite cu deosebită căldură atât de public cât şi de critica de specialitate. Acest prim spectacol radiofonic, care a însemnat momentul naşterii teatrului la microfon din România, a rămas, însă, doar în amintirile contemporanilor şi în paginile revistelor vremii, fiind difuzat în direct.

Teatru radiofonic – Misu Fotino si Radu Beligan

O jumătate de secol mai târziu, regizorul Paul Stratilat a realizat o nouă variantă radiofonică spectacol tezaurizat în Fonoteca de Aur a postului public de Radio. În această montare, rolurile principale au fost încredinţate altor monştri sacri ai scenei romaneşti: Ileana Stana Ionescu şi Radu Beligan. Vă invităm să ascultaţi un fragment din această variantă a spumoasei comedii. Spectacolul integral se va difuza luni, 18 februarie, de la ora 23.05, la Radio România Actualităţi.

(http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro – 18 februarie)