2019. február 19

A kormány március elsejétől növeli a gyermeknevelési pótlékot

A kormány március elsejétől növeli a gyermeknevelési pótlékot és az erre vonatkozó döntést sürgösségi rendeletbe foglalja, nyilatkozta Viorica Dăncilă miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a szükséges összeget elkülönitették az idei állami költségvetésből. A döntés értelmében, 2019 március 1-től 300 lejes gyermeknevelési pótlék jár 2 éves korig, és ugynanebben az összegben részesülnek 18 éves korúkig a fogyatékossággal élő gyermekek is. Ugyanakkor 150 lejre emelik a 2 és 18 év közötti gyermekeknek, illetve a már nagykorú, de líceumi tanulmányaikat még be nem fejező, illetve szakoktatásban részt vevő fiataloknak fizetendő havi összeg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

Ecaterina Andronescu: Az oktatásnak kiutalt pénz nagyrészét a fizetésekre forditjuk

Az idei költségvetésből az oktatásnak kiuatalt összeget elsősorban a fizetések kifizetésére, az egyetemek finanszirozására és a mintegy 1.500 iskola vízvezetékkel való ellátására forditjuk, nyilatkozta az újságiróknak Ecaterina Andronescu tanügyminiszter. „A rendelkezésünkre álló összegből ugyanakkor fedezzük a vakációs jegyeket és törlesszük a végleges birósági határozatok nyomán felhalmozódott adósságot”, fűzte hozzá a Ecaterina Andronescu.A tanügy ebben az évben 39 miliárd lejjel kap többet, ami 53%-os növekedést jelent az elmúlt évhez képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

Sztrájkra készülnek a szatmárnémeti Electrolux háztartási gépeket gyártó üzem dolgozói

A szatmárnémeti Electrolux háztartási gépeket gyártó üzem dolgozói az alacsony bérek miatt elégedetlenek, valamint azért, hogy a munkáltató nem hajlandó tárgyalni az új kollektiv munkaszerződés megkötéséről.A Szatmár megyei Területi Munkafelügyelőség megróbált közvetiteni a tilatkozók és a gyár vezetősége között, de tőrekvése sikertelen volt.Florin Faur, a „Samus” szakszervezet vezetője elmondta, hogy 620 lejes bruttó bérnövelést követelnek, ami mintegy 350 lej nettónak felel meg. A gyár vezetősége 5%-os béremelést és 150 lej értékű jelenléti bonuszt ajánlott.A munkakonfliktust bejegyezték a Szatmár megyei Területi Munkafelügyelőségnél. Ioan Flore, a felügyelőség szóvivője megjegyezte, hogy a szakszervezet fenntartja a dolgozók követeléseit, mig a gyár vezetősége kiáll bérajánlata mellett. Ilyen körülmények között a szakszervezet figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg, de a társaság vezetősége igy sem hajlandó tárgyalni az alkalmazottakkal.”Inkább bepereltek, a törvény mindenféle értelmezését hozták fel indokként és mi kénytelenek voltunk lemondani a mai, illetve a következő napokra meghirdetett figyelmeztető sztrájkról. Amennyben a gyár vezetősége nem módositja bérajánlatát, általános sztrájkot robbantunk ki”, szögezte le Sorin Faur szakszervezeti vezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

A SANITAS szakszervezeti szövetség a jövő hónaptól tiltakozó akciókba kezd

Az egészségügyi szakszervezeti tagok tiltakozó akciókra készülnek. A SANITAS szakszervezeti szövetség által kijelölt menetrend szerint a tiltakozó akciót a pénzügyi-, a munkaügyi -és az egészségügyi minisztériumok épülete előtt tartandó sztrájkőrséggel kezdik a jövő hónapban, majd április elsejétől tiltakozó mitinget szerveznek Bukarestben. A jővő héten valószinűleg egyes prefektúrák épülete előtt állnak sztrájkőrséget, amennyiben a szociális dialógusért felelős bizottságokban megbeszélésekre kerül sor. A szakszervezeti tagok a bérek miatt és a bérpótlékokra vonatkozó új szabályzat alkalmazása nyomán keletkezett egyelőtlenségek miatt elégedetlenek. Leonard Bărăscu, a SANITAS szakszervezeti szövetség elnöke elmondta, hogy a követelések listáján szerepel, egyebek mellett, a kollektiv munkaszerződés megtárgyalása és aláirása is. A SANITAS szövetség több mint 100 ezer tagot számlál, akik az egészségügy valamennyi területén dolgoznak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

A Népi Mozgalom Párt a Romániában élő moldovai állampolgárokat szavazásra ösztönzi

A Népi Mozgalom Párt (PMP) arra ösztönözte a Romániában tartózkodó moldovai állampolgárokat, hogy vasárnap járuljanak urnákhoz a Moldova Köztársaságban tartandó parlamenti választások alkalmából. Eugen Tomac pártelnök szerint Romániában mintegy 150 ezer moldovai állampolgár él, akik a Románia területén kialakitott szavazókörben élhetnek szavazati jogukkal.”Moldova Köztársaságban már három éve kritikus a helyzet és a mostani parlamenti választás kúlcsfontosságú.Szerintem minden moldovai állampolgárnak minimális erőfeszitést kell tennie, hogy ne maradjon távol a szavazástól”, hangsúlyozta a pártelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)
Rozália Gănciulescu/rganciu