Moscova a avertizat SUA că Rusia este pregătită militar pentru o criză în stilul celei a rachetelor cubaneze din 1962

Preşedintele Putin a declarat că Rusia este pregătită din punct de vedere militar pentru o nouă criză precum cea a rachetelor cubaneze din 1962, dacă Statele Unite vor acest lucru. Criza rachetelor cubaneze a izbucnit în 1962, când Moscova a trimis rachete balistice în Cuba, ca răspuns la desfăşurarea de rachete ale SUA în Turcia, generând o criză care a adus lumea în pragul unui război nuclear.

Tensiunile cresc în prezent, pe fondul temerilor Rusiei că SUA ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa şi pe fondul posibilei disoluţii a Tratatului privind controlul armelor nucleare, semnat în timpul Războiului Rece. Declaraţiile preşedintelui Putin, făcute presei ruseşti miercuri seară, survin după ce anterior a avertizat că Moscova va imita orice intenţie a SUA de a desfăşura noi rachete în apropiere de Rusia, staţionând rachete în apropiere de SUA.

Este prima dată când Vladimir Putin îşi detaliază avertismentul, afirmând că Rusia poate să desfăşoare rachete hipersonice instalate pe nave sau submarine, vase care pot să se apropie de apele teritoriale ale SUA, dacă Washigntonul va instala rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa. „Vorbim de vehicule navale de transport, vase sau submarine, şi le puntem instala, având în vedere viteza şi raza de acţiune a rachetelor, în apele neutre. În plus, ele nu vor fi staţionare, se pot mişca şi ei vor trebui să le găsească. Să facă calculul: mach 9 (viteza rachetelor) şi peste 1.000 km (raza de acţiune)”, a declarat Vladimir Putin, conform unui transcript difuzat de Kremlin./mbaciu/ilapadat

REUTERS – 21 februarie