2019. február 22

Az RMDSZ kolozsvári kongresszusa

A pénteken, Kolozsváron megkezdődött kongresszuson a küldöttek módosítják az RMDSZ programját, megválasztják a szövetség új elnökét, és vitára bocsátanak egy dokumentumot Erdély jövőjéről.A 14. kongresszuson az RMDSZ elnöki tisztségére Kelemen Hunor az egyedüli jelölt, aki a harmadik négyéves mandátumát pályázza meg. Kelemen Hunor a munkálatok megnyitása előtt tartott sajtótájékoztatóján a kongresszus legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy meg tudjon fogalmazni egy olyan jövőképet, amely keretet ad a jövő politikai döntéseinek. „Meg akarunk maradni versenyképes, sikeres közösségként, fejlődő, növekvő közösségként a szülőföldünkön”, összegezte az elnök. Hozzátette: olyan vitaindító dokumentumot készítettek elő, amely a nemzeti identitás megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektet a szakpolitikákra. A tanácskozás pénteki napján hangzottak el a meghívottak köszöntőbeszédei. A magyar kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a román kormánykoalíció részéről Călin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke köszöntötte a kongresszust. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A PSD elutasitja Klaus Iohannis államfő költségvetéssel kapcsolatos birálatait

A szocáldemokraták Facebook bejegyzésükben azt irták, hogy az államelnöknek nem érdeke a gazdasági helyzet javulása a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzása alatt, és azért nem hagyta jóvá az idei költsgevetést, mert a PSD lefaragott a titkosszolgálatok költségvetéséből. A szociáldemokraták szerint Klaus Iohannis államfő nyilatkozatai kampány jellegűek és nincsen semmilyen reális alapjuk. Másrészt, a kormány tagjai arra figyelmeztettek, hogy a költségvetés kihirdetésének elodázása súlyosan kihat minden tevékenységi területre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A PNL szerint Klaus Iohannis döntésével törvényesen járt el

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint Klaus Iohannis államfő helyesen járt el, amikor az állami költségvetést megtámadta az Alkotmánybiróságon, és döntése teljesen megalapozott. Ludovic Orban liberális vezető úgy vélte, ugyanakkor, hogy a kormány három hónapon át megszegte törvényes kötelességeit, mivel irreális adatokra épült büdzsét dolgozott ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Călin Popescu Tăriceanu szerint alkalmatlan és indokolatlan Klaus Iohannis döntése

Călin Popescu Tăriceanu szerint alkalmatlan és indokolatlan Klaus Iohannis döntése, miszerint alkotmányossági kifogást emel a költségvetési törvény ellen.A Szenátus és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az államfő a kabinet tevékenységének folyamatos akadályozását választotta politizálási formaként. Megjegyzendő, hogy Klaus Iohannis államfő pénteken jelentette be, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a 2019-es állami költségvetésről szóló törvényt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)/rganciu

Rozália Gănciulescu