Mii de persoane s-au adunat la Paris şi în alte oraşe franceze pentru a spune ‘nu’ antisemitismului, după ce s-a înregistrat o serie de noi acte de antisemitism în Franţa. La manifestaţiile de la Paris a fost prezentă şi corespondenta noastră, Daniela Coman.
Reporter: Foarte mulţi oameni simpli, cetăţeni au umplut până la refuz în această seară Piaţa Republicii din Paris pentru a spune ‘nu’ antisemitismului şi urii. Ei purtau pancarte pe care se putea citi ‘Ajunge, să nu ne obişnuim cu ura! Rasişitilor, să nu vă atingeţi de prietenii noştri evrei!’ Se puteau zări şi câţiva reprezentanţi şi susţinători ai mişcării Vestelor Galbene, care au vrut să arate că resping cu fermitate acuzaţiile că în rândurile lor s-ar afla antisemiţi sau fascişti. Reprezentanţi din 20 de partide politice au fost prezenţi la acest eveniment: denunţarea rasismului şi antisemitismului, organizat la iniţiativa Partidului Socialist. Au răspuns invitaţiei premierul Edouard Philippe şi majoritatea mambrilor guvernului. Primăriţa Parisului şi numeroşi aleşi locali, precum şi doi preşedinţi ai Franţei, François Hollande şi Nicolas Sarkozy. Nu au fost ţinute discursuri. Pe scena amenajată în Piaţa Republicii un grup de liceeni au interpretat texte literare în care erau amintite atrocităţile comise împotriva evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar oamenii erau avertizaţi că nu trebuie să uite nimic din ceea ce s-a întâmplat atunci. Manifestaţia s-a încheiat în urmă cu o oră prin intonarea Imnului Naţional al Franţei – Marseilléza. Preşedintele Emmanuel Macron nu a participat la acest eveniment, însă a fost mai devreme, împreună cu preşedinţii Adunării Naţionale şi Senatului, la Memorialul ridicat în memoria victimelor Holocaustului.
Redactor: Un raport al Ministerului francez de Interne arată că anul trecut actele şi atitudinile antisemite s-au înmulţit cu 74% faţă de 2017, iar în ultimele săptămâni au apărut mai multe cazuri de vandalism cu mesaj antisemit, cu ocazia manifestaţiilor Vestelor Galbene./lcoman/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)