UPDATE: Actualul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, a fost reales în funcţie pentru un nou mandat de patru ani

Actualul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, a fost reales în funcţie pentru un nou mandat de patru ani. Participanţii la Congresul Uniunii, care a avut loc la Cluj Napoca, a adoptat şi strategia pentru următorii 30 de ani pentru maghiarii din Transilvania.
Reporter: Claudiu Pădurean – Votul pentru alegerea preşedintelui UDMR a fost fără emoţii pentru că a existat un singur candidat: Hunor Kelemen. De emoţii au avut parte cei cinci candidaţi care vor să ajungă în Parlamentul European şi care şi-au expus viziunea de pe scena congresului. Ordinea lor pe listă va fi stabilită de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, în condiţiile în care UDMR mizează pe două sau trei mandate de europarlamentari. De asemenea, participanţii la congresul UDMR au votat o rezoluţie prin care maghiarii îşi reafirmă dorinţa de a putea utiliza în mod liber simbolurile lor naţionale, precum drapelul Ungariei, sau comunitare, precum drapelul secuiesc. Utilizarea acestor simboluri este permisă de legislaţia românească însă cu toate acestea primarii care le folosesc sunt amendaţi şi hărţuiţi, spune preşedintele UDMR, Hunor Kelemen:
Hunor Kelemen: Într-o Europă modernă, într-o Europă unde diferite valori sunt recunoscute, unde interculturalitatea este o realitate, şi subliniez interculturalitatea, folosirea simbolurilor comunitare şi naţionale nu trebuie să fie interzisă. Şi de aceea, noi am considerat nu neapărat pentru noi înşine, dar pentru toată societatea, să spunem care sunt acele simboluri pe care noi vrem să le folosim în continuare.
Reporter:Documentul votat de congresul UDMR cere garanţii pentru păstrarea identităţii entice a maghiarilor ardeleni, dar şi investiţii în infrastructură, dezvoltare economică şi stabilitate fiscală./cpodea/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)