Summit Uniunea Europeană – Liga Arabă, în Egipt

La Sharm el-Sheikh, în Egipt, începe astăzi summitul Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe, ce îi va reuni pentru prima dată pe şefii de stat sau de guvern din cele două foruri. Pe agendă teme importante privind combaterea terorismului, a migraţiei ilegale, dar şi legate de creşterea schimburilor comerciale. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.
Realizator: Oana Bâlă – Obiectivul central al summitului îl reprezintă crearea uneo platforme de cooperarea între Uniunea Europeană și lumea arabă ca partener strategic important în vecinătarea sudică. Totodată, reuniunea de la Sharm el-Sheikh constituie pentru cele două paărți o ocazie de a-și consolida în continuare legăturile și de a-și uni forțele pentru a face față provocărilor comune. În acest context liderii europeni, împreună cu cei ai statelor arabe, vor dezbate o serie de teme regionale și globale, precum migrația, combaterea terorismului, rezolvarea durabilă a crizelor regionale și schimbările climatice. Președintele Klaus Iohannis va susține astăzi o alocuțiune în sesiunea plenară a summit-ului în care va prezenta viziunea României cu privire la cooperarea dintre statele Uniunii Europene și cele din Liga Statelor Arabe pentru găsirea unor soluții comune la provocările actuale, precum și cele pe termen mediu și lung.
Realizator: Cu ocazia acestui summit, preşedintele Klaus Iohannis a avut ieri consultări cu omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, căruia i-a transmis că firmele româneşti sunt interesate să investească în Egipt. Preşedintele Iohannis menţiona nivelul în creştere al schimburilor comerciale bilaterale, care a ajuns anul trecut la peste 918 milioane de dolari, Egiptul devenind principalul partener comercial al României în regiune. Administraţia Prezidenţială mai precizează că şeful statului egiptean a acceptat invitaţia de a vizita România./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 februarie