A 91-a ediţie a premiilor Oscar

Festivitatea de decernare a premiilor Oscar s-a încheiat cu puţin timp în urmă la Los Angeles, în Statele Unite. Aşa cum era de aşteptat, lungmetrajele „Roma”, „The Favourite”, „Green Book” sau „Bohemian Rhapsody” au fost printre cele mai recompensate producţii.

Reporter: Ciprian Sasu: Probabil cel mai aşteptat premiu al serii a fost pentru cel mai bun film. Acesta a revenit producţiei „Green Book”. Filmul spune povestea reală a unei prietenii improbabile dintre un pianist de culoare şi un italo-american dur pe care cel dintâi îl angajează ca şofer şi asistent personal.

Cel mai bun regizor a fost desemnat Alfonso Cuarón, pentru „Roma”.

Această a 91-a ediţie a premiilor Oscar a confirmat unele din aşteptările cineaştilor dar a venit şi cu surprize. Probabil nu a fost o surpriză pentru mulţi faptul că actorul egipteano-american, Rami Malek, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru felul în care l-a interpretat pe Freddie Mercury în filmul „Bohemian Rhapsody”. De cealaltă parte, Olivia Colman a fost considerată cea mai bună actriţă în rol principal, cel din „The Favourite”.

De menţionat că drama în alb-negru, „Roma”, de Alfonso Cuarón, a fost recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj străin.

Să mai spunem doar despre cel mai bun lungmetraj documentar: „Free Solo” a fost câştigătorul. Producţia spune povestea lui Alex Hannold, care a devenit prima persoană ce urcă singură, fără echipamente de siguranţă zidul peretelui El Capitan Wall, Yosemite, Statele Unite, înalt de 975 m.

Câteva din elementele de culoare ale acestei ediţii a Oscarurilor. Gala a debutat cu refrenul piesei „We Will Rock You”, adusă în scenă de trupa Queen şi cântăreţul Adam Labert.

Ediţia din acest an a premiilor Oscar nu a avut un prezentator, aşa numita gazdă oficială. A fost pentru prima dată în ultimii 30 de ani când s-a întâmplat aşa ceva. Momentele din timpul ceremoniei au fost prezentate de diferite vedete.

Celebra cântăreaţă Lady Gaga a purtat un imens colier din diamante, în valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari. Acesta a fost purtat ultima dată de Audrey Hepburn, în 1962. Lady Gaga a şi câştigat, de altfel, premiul pentru cel mai bun cântec original, piesa „Shallow” din filmul „A Star is Born”./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 februarie