Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kövesi s-a clasat pe primul loc în urma votului din Comisia pentru control bugetar din PE

Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European a votat, cu puţin timp în urmă, la finalul audierii celor 3 candidaţi la funcţia de procuror şef european. Printre candidaţi este, vă reamintesc, şi Laura Codruţa Kövesi. Care este rezultatul votului din această comisie aflăm acum, în direct, de la corespondentul RRA la Bruxelles, Amalia Bojescu. Bună seara, Amalia!
Reporter: Bună seara! Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kövesi s-a clasat pe primul loc în urma votului din Comisia pentru control bugetar, a obţinut 12 voturi din partea eurodeputaţilor, candidatul francez 11, iar cel german un singur vot. Votul din Comisia de control bugetar are rol consultativ. Eurodeputaţii din Comisia LIBE sunt cei care au competenţă în acest caz. Se vor pronunţa mâine, prin vot. În funcţie de rezultatul acestui vot, legislativul european va merge la consultări cu Consiliul European, pentru că cele două instituţii trebuie să desemneze viitorul procuror şef european prin consens. De precizat că reprezentanţii statelor membre în Consiliu au stabilit deja mandatul de negociere, tot în urma unui vot secret, pe primul loc clasându-se candidatul din Franţa, Jean-François Bohnert. Aşadar, aşteptăm votul de mâine din Comisia LIBE pentru a vedea ce paşi vor fi urmaţi în această situaţie.
Realizator: A fost în direct, de la Bruxelles, Amalia Bojescu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie