Ordonanţa de Urgenţă 114 intră în dezbaterea Comisiei pentru buget din Senat

Ordonanţa de Urgenţă 114, care impune noi taxe şi plafonează preţul energiei, intră de astăzi în dezbaterea Comisiei pentru buget din Senat, unde ar putea suferi modificări solicitate în ultima periodă chiar şi de ALDE, partenerul PSD la guvernare. Opoziţia a cerut deja abrogarea ordonanţei, despre care spune că a bulversat economia. Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a recunoscut, ieri, că ar fi fost nevoie de un dialog mai extins înainte de adoptarea acestui act normativ, dar a apărat ordonanţa în plenul Camerei Deputaţilor, unde a fost chemat de parlamentarii USR. Andrei Şerban a urmărit dezbaterile şi are detalii în radiojurnal.
Reporter: Andrei Şerban – Deputatul USR, Cristina Mădălina Prună, a subliniat că Ordonanţa de Urgenţă 114 a determinat companiile din sectorul energetic să anunţe reducerea investiţiilor în acest an. De asemenea, ROBOR-ul nu a scăzut, aşa cum s-a dorit, cursul leu-euro a atins maxime istorice şi ordonanţa a afectat grav piaţa energiei.
Cristina Mădălina Prună: Aţi spus în programul de guvernare că prioritatea dumneavoastră este securitatea energetică a României, dar prin OUG 114 nu faceţi decât să distrugeţi producţia de cărbune şi aţi reuşit să amânaţi şi cea mai mare investiţie în gazele din Marea Neagră, tot prin acest OUG, pentru că cei mai mari producători au spus că amână investiţia. Am ajuns, de fapt, un importator de energie la preţuri record la începutul anului şi asta tot din cauza dumneavoastră şi a măsurilor pe care le luaţi.
Reporter: Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că această ordonanţă susţine autorităţile locale, prin înfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, dezvoltarea patrimoniului şi a turismului românesc şi sectorul construcţiilor.
Eugen Teodorovici: Am crescut salariul minim brut în construcţii la 3000 de lei, iar persoanele angajate în domeniul construcţiilor beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venitul din salarii, de diminuarea cotei contribuţiei de asigurări sociale cu 3,75% puncte procentuale, precum şi de scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile stabilite de lege.
Reporter: PNL consideră ordonanţa un experiment toxic pentru economia românească. PMP acuză scumpirile provocate de ea, iar UDMR doreşte ca practica guvernării prin ordonanţe de urgenţă să înceteze. ALDE, care este partenerul PSD la guvernare, consideră ordonanţa necesară, dar trebuie îmbunătăţită. Ieir, premierul Viorica Dăncilă a spus că va discuta Ordonanţa de Urgenţă 114 cu ministerele, în această săptămână, pentru că doreşte ca modificările cerute să se plieze pe realitate şi să nu fie doar politicianiste. Astăzi, ordonanţa este programată să intre în dezbaterea Comisiei de buget de la Senat, iar la sfarşitul săptămânii să fie trimisă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
*
Realizator: Ordonanţa de Urgenţă 114 este apărată de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii. Preşedintele organizaţei, Valentin Petrescu a spus că are prevederi care ajută acest sector aflat pe un trend descendent în ultimii trei ani./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 februarie)