În Rusia, un deputat a propus să se revină la utilizarea termenului «domn» în armată şi în structurile de conducere din ministerele de forţă. Iniţiativa respectivă a fost transmisă premierului Rusiei, Dmitri Medvedev, de către deputatul din cadrul Adunării Legislative din regiunea Leningrad, Vladimir Petrov, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI. După cum a menţionat deputatul, în ultimii ani, unele instituţii din structurile statului au urmat calea reformelor.
«S-a schimbat atât forma, cât şi conţinutul, de exemplu în rândul forţelor de interne are loc o selecţie extrem de riguroasă a candidaţilor, creşte gradul de încredere al populaţiei faţă de poliţie, în general. Nu ar fi cazul să subestimăm nici creşterea calitativă a Ministerului Apărării, înregistrată într-un timp foarte scurt, țara noastră a depășit regresul înregistrat în anii 1990, iar armata a reușit să devină, din nou, una dintre cele mai puternice din lume», se specifică în mesajul transmis de deputatul din cadrul Adunării Legislative din regiunea Leningrad, Vladimir Petrov. În opinia deputatului, au avut loc şi există modificări și schimbări semnificative: apar noi tipuri de forţe în rândul armatei, se restabilesc diviziunile istorice, se schimbă componenta morală a unui serviciu.
Petrov a subliniat că, în momentul de faţă, în cadrul Ministerului rus de Interne, în armată şi în alte structuri de forţă este utilizată formula de adresare «tovarăş», iar înainte de revoluţie în Armata rusă şi în Jandarmerie era utilizată altă formă de aresare «domn».
«Respectiva adresare sublinia onoarea şi statutul celui care se aflau în serviciul ţării, rolul său important şi misiunea pe care o avea în viaţa de zi cu zi. După Revoluţia din 1917, bolșevicii au renunţat în mod malefic, dând dovadă de rea voinţă la tradiţionala formă de adresare „domn”, înlocuindu-o cu noţiunea «tovarăş», care după cum bine se ştie este utilizată şi în momentul de faţă … Având în vedere cele enunţate de mine, am rugămintea şi solicit examinarea posibilităţii de a reveni la ‘dreptatea istorică’ şi de a reinstitui la justa sa valoare adresarea „domn” în toate departamentele de securitate, ministere şi departamente responsabile de menţinerea ordinii şi legii», se mai spune în mesajul transmis premierului Ruisiei, Dmitri Medvedev. O astfel de iniţiativă a mai fost făcută anterior în cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Camera inferioară a Parlamentului rus./vdraguta

(www.russian.rt.com – 26 februarie)