Volumul total al creditelor în lei acordate companiilor şi persoanelor fizice s-a redus în ianuarie comparativ cu luna precedentă, cu peste 580 de milioane de lei, potrivit unui raport al Băncii Naţionale. În schimb, la împrumuturile în valută s-a înregistrat o creştere semnificativă, de aproximativ 1,8 miliarde echivalent în lei. Analiştii pun această evoluţie pe seama creşterii indicelui ROBOR, inclus în calculul dobânzilor variabile în monedă naţională. Iulian Olescu are detalii:
Reporter: Zona Bucureşti-Ilfov continuă să deţină şi în prima lună a acestui an de departe cel mai mare volum de credite acordate clienţilor nebancari neguvernamentali atât în lei, cât şi în valută. Pe următoarele locuri din punctul de vedere al valorii totale a creditelor se situau judeţele Cluj, Timiş şi Constanţa. Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că luna ianuarie a fost un moment destul de complicat pentru cei care au vrut să ia un împrumut bancar.
Constantin Rudniţchi: Pe de o parte, discuţia legată de ROBOR va schimba modul de calcul al ROBOR. Nu se va schimba ceva, este mai legat ROBOR de contractele de împrumut sub forma aceasta. Ianuarie a fost şi o lună agitată din punctul de vedere al raportului de schimb valutar leu-euro şi sigur că orice schimbări pe această piaţă au un impact psihologic.
Reporter: Tot discuţiile legate de ROBOR şi de nivelul dobânzilor au fost la baza unui fenomen de migrare uşoară în ianuarie dinspre creditele în lei către cele în valută. Constantin Rudniţchi spune că această uşoară tendinţă de revenire spre credite în valută nu este cea mai bună soluţie, având în vedere faptul că atunci când contractăm un împrumut este recomandabil ca acesta să fie exprimat în moneda în care ne obţinem veniturile pentru a ne proteja de riscul valutar./lcoman/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 februarie)