2018. február 28

Klaus Iohannis államfő részt vesz a NATO- és az európai liderek szlovákiai csúcstalálkozóján

Klaus Iohannis államfő részt a Bukarest 9 formátum (B9) szlovákiai csúcstalálkozóján. A román államfő aggodalmának adott hangot a Fekete-tenger térségének helyzete miatt, rámutatva, hogy az utóbbi időben lebonyolitott katonai akciók arról tanuskodnak, hogy Oroszország továbbra is veszélyezteti a térség stabilitását. Mint hozzáfűzte: Észak-Macedónia NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv aláírása nagy előrelépés a régión belüli feszültségek leszoritása érdekében.A szlovákiai csúcstalálkozón részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia államfője. A B9-es formátumot a román és a lengyel elnök kezdeményezésére hozták létre. Az első csúcstalálkozóra 2015-ben, Bukarestben került sor, mig 2018-ban, Varsóban tartották meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Kiterjedt a tiltakozáshullám: a bukaresti törvényszék is csatlakozott a megmozduláshoz

A bukaresti törvényszék csütörtöki csatlakozásával kiterjedt a romániai bírák és ügyészek tiltakozása a kormány múlt héten hozott sürgősségi rendelete miatt, amely szerintük az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti. A bukaresti törvényszék egyben bejelentette, hogy március 7-ig minden pert elhalasztanak, a sürgős ügyek kivételével. Az ország több mint 70 bíróságának és ügyészségének mintegy 800 alkalmazottja csatlakozott a tiltakozó megmozduláshoz. A legtöbb helyen – köztük a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen (DIICOT) – a munka időszakos felfüggesztéséről döntöttek, mig máshol karszalag viselésével, az ügyfélfogadás szüneteltetésével, a bírósági épületekben kifüggesztett feliratokkal követelik a 7-es számú kormányrendelet visszavonását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A becslések szerint áprilisig növekednek a kiskereskedelmi árak

A román cégigazgatók becslése szerint áprilisig megemelkednek a kiskereskedelmi árak és ugyancsak az emlitett időszakig mérsékelten bővülnek az ipari és szolgáltatási tevékenységek. Az Országos Statisztikai Hivatal által időszakonként végzett felmérés szerint a következő három hónapban az épitkezési alkalmazottak száma nem módosul, de a munkálatok drágábbak lesznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Az Egyesült Államok aggodalmának ad hangot a moldovai választás kimenetele miatt

Az amerikai külügyminisztérium közleményében gratulált Moldova Köztársaság állampolgárainak, a Központi Választási Bizottságnak és a február 24-i parlamenti választások győzteseinek. Az Egyesült Államok méltatja a szavazást felügyelő nemzetközi szervezetek kiértékelését és osztja az EBESZ aggodalmát a szavazók megvesztegetése és a közigazgatási források törvénytelen felhasználása miatt. Az amerikai külügyminisztérium arra ösztönzi a moldovai vezetőket, hogy vizsgálják ki a jelzett szabálytalanságokat  és a jövőbeli választásokon vegyék figyelembe az EBESZ, a Velencei Bizottság és más nemzetközö szervezetek ajánlatait. A washingtoni hivatalosságok ugyanakkor arra ösztönzik Moldova Köztársaság vezetőit, hogy olyan kormányt alakitsanak, amely előmozditja az igazságügyi reformok gyakorlatba ültetését és tiszteletben tartja a szavazók akaratát, ami a korrupció elleni küzdelemet illeti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A keleti partnerség bukaresti miniszteri konferenciája

Bukarestben tartották a keleti partnerség harmadik miniszteri ülést. Az uniós miniszterek és a keleti partnerség hat országának (Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova Köztársaság, Örményország és Ukrajna) miniszterei ültek tárgyalóasztalhoz, mely alkalommal elemezték az európai digitális gazdaság kézzelfogható eredményeinek kiterjesztését a keleti partnerség országaiban.Alexandru Petrescu kommunikációs miniszter elmondása szerint áttekintették a biztonsági intézkedéseket és a fejlett technológiák gyakorlatba ültetését.”A keleti partnerség államai sajátos problémákkal és kihivásokkal szembesülnek és a dolgokat több szinten kell összehangolni: a törvénykezés, a gazdaság és a környezetvédelmi szabályozások terén”, fűzte hozzá a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Rozália Gănciulescu