Americanii au schimbat contingentul staţionat în baza Mihail Kogălniceanu. SUA au adus din nou blindate grele şi elicoptere de transport care au ca misiune întărirea flancului estic al Alianţei Nord Atlantice. După ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea în primăvara lui 2014, NATO a hotărât să sporească liniile de apărare din Ţările Baltice, Polonia, România şi Bulgaria.
Reporter: Adelin Petrişor – Piloţii americani care abia au venit în baza Mihail Kogălniceanu au început zborurile. Ei sunt ghidaţi de instructori care cunosc bine zona în care vor acţiona.
Jonathan Melton, instructor de elicopter: Astăzi facem zboruri de orientare în zonă. Ne asigurăm că unităţile noi cunosc procedurile locale, zona în care zburăm şi asta înainte de operaţiunile pe care le vom desfăşura.
Reporter: Militarii americani, recent ajunşi la Constanţa, sunt din Kansas, de la Fort Riley. În ultimii ani, SUA au investit zeci de milioane de dolari în dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu. Pentru acest an, investiţiile americane sunt de aproximativ 20 de milioane de dolari./csimion/schelaru

TVR 1 (28 februarie)