2019. március 1

Románia a kölcsönösség elvén tervezi rendezni a tartózkodási jogokat

Carmen Dan belügyminiszter a román közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy a fő cél a Nagy-Britanniában élő 430 állampolgár jogainak a védelmezése abban az esetben, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. A román kormány a kölcsönösség elvén rendezné a tartózkodási jogokat, mivel a Nagy-Britanniában élő románoknak is ugyanolyan jogokat kell élvezniük, mint a Romániában élő csaknem 2.500 brit állampolgárnak. Bukarest öt évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt adna a Brexit időpontjában Romániában lakó brit polgároknak és családtagjaiknak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke Romániába látogat

Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke az év első felében Romániába látogat, közölte Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott az amerikai magas rangú tisztségiselővel.Mike Pence méltatta, hogy Románia elkötelezettséget vállalt a kétoldalú kacsolatok fejlesztésére. Másrészt, Viorica Dăncilă ugyancsak csütörtökön találkozott Bukarestben Zoran Zeev macedón miniszterelnökkel, aki köszönetet mondott azért, hogy a román Képviselőház ratifikálta a csatlakozási jegyzőkönyvet, amely szerint Észak-Macedónia az Észak-Atlanti Szövetség 30. tagja lehet 2020-ban.”Nyugat-Balkán Románia kiemelet külpolitiai prioritása”, mondotta a román miniszterelnök, aki a reformok folytatására ösztönözte a macedón kormányfőt annak érdekében, hogy Észak-Macedónia is teljesitse az Európai Unióhoz való csatlakozás megkövetelte kritériumokat. „Tekintettel arra, hogy Románia e folyamatban gazdag tapasztalatokat halmozott fel, felajánlottam a román intézmények segitségét a csatalkozási tárgyalásokban”, magyarázta Viorica Dăncilă. Zoran Zaev a maga részéről kihangsúlyozta, hogy az Európai Unió és a NATO stabilitást, biztonságot és gazdasági fejlődést biztosit nemcsupán ÉszakMacedóniának, de az egész térségnek. A két miniszterelnök megállapodott abban is, hogy a közeljövőben üzleti fórumot szerveznek a kétoldalú kereskedelmi cserék fellenditésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

Winkler Gyula és Vincze Loránt került befutónak számító helyre az RMDSZ jelöltlistáján

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Állandó Tanácsa pénteki, kolozsvári ülésén Winkler Gyula európai parlamenti képviselőt, és Vincze Lorántot, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökét sorolta befutónak számító helyre.A lista harmadik helyére Hegedüs Csilla, a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, negyedik helyére Oltean Csongor, az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, ötödik helyére Sógor Csaba EP-képviselő került. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.01)

A világszerte élő románokért felelős miniszter Moldova Köztársaságba látogatott

Natalia Elena Intotero, a világszerte élő románokért felelős miniszter Moldova Köztársaságba látogatott a „Márciuska” Nemzetközi Zene Fesztivál alkalmából. A román állam mintegy ezer könyvet – a román klasszikus irodalom több remekművét, szótárokat, történelem könyveket – adományozott 17 moldovai iskolának. A könyveket a „Mi nyelvünk – mi kicsünk” köztársasági versenyen dijazott moldovai tanulók vehették át, Natalia Elena Intotero jelenlétében. A moldovai tanárok és tanulók nagyra értékelték a könyvadományt. A világszerte élő románokért felelős minisztérium a tavaly mintegy három ezer könyvet adományozott Moldova Köztársaságnak, amelyeket a különböző iskolai versenyek győztesei vettek át. (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 03.01)
Rozália Gănciulescu