Piaţa unică digitală după 2020 a fost în prim-planul reuniunii informale a miniştrilor europeni ai comunicaţiilor astăzi la Bucureşti sub preşedinţia română a Consiliului UE. Reprezentanţii statelor membre au discutat şi aspecte care ţin de dezvoltarea inteligenţei artificiale, de securitatea cibernetică şi dezvoltarea de reţele 5G. Carmen Gavrilă a urmărit reuniunea şi are mai multe informaţii.
Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a declarat că tema reţelelor 5G a ocupat un loc important în discuţii, dar nu au fost menţionate nume de companii care să vândă în Europa astfel de tehnologii. Contextul este acela că Uniunea ia în considerare o legislaţie comună privind securitatea cibernetică în domeniul 5G, după o serie de scandaluri de spionaj în care a fost implicată compania chineză Huawei.
Alexandru Petrescu, ministrul comunicaţiilor: Miniştrii şi-au arătat îngrijorarea în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în conexiune cu reţelele 5G. A fost o discutie despre securitatea cibernetică în general, nu aş vrea să menţionez acum vreun anume producător de tehnologie 5G, dar e clar că există o preocupare pentru a avea o mai bună securitate cibernetică indiferent de numele producătorilor de astfel de tehnologie. In această chestiune, avem răspunsuri diferite de la un stat membru la altul, dar am avut o discuţie bună în comun, aşa că sper că multi dintre ministri au plecat din Bucureşti cu o poziţionare ceva mai clară în această chestiune.
Reporter: Trebuie spus că Huawei riscă să piardă accesul la piaţa europeană pentru că multe state membre consideră compania chineză un risc pentru siguranţa naţională din cauza unor acuzaţii că Beijingul foloseşte tehnologia în acţiuni de spionaj, fapt negat de companie. În plus, SUA încearcă să convingă ţările europene să nu cumpere echipamente Huawei pentru reţelele mobile de generaţie 5G, cu argumentul că statul chinez poate utiliza aceste echipamente de telecomunicaţii pentru spionaj./gioan

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (01 martie)