Radio România Muzical – postul de radio european care a programat în direct cele mai multe concerte de pe mari scene internaţionale

În 26 februarie 2019 EBU a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate în cadrul acestei organizaţii care reuneşte radiodifuziunile publice europene, cu membri asociaţi din America, Asia şi Australia.

Raportul arată că Radio România, prin Radio România Muzical, a transmis pe parcursul anului 2018, în direct, cele mai multe dintre concerte sau spectacole de operă, dintre membrii EBU, respectiv, un număr de 85 de evenimente în direct. A doua în această statistică este Radiodifuziunea Italiană cu 66 de concerte în direct, pe locul următor plasându-se Radiodifuziunea Daneză, cu 59 de concerte în direct.

Pentru Radio România Muzical, preluarea în direct a concertelor şi spectacolelor de operă de pe scenele internaţionale, producţii propuse de partenerii din EBU, este o prioritate. A putea asculta la radio marile nume ale artei interpretative din prezent, este o şansă pe care o radiodifuziune publică trebuie să o ofere ascultătorilor săi. De la Teatrul Metropolitan din New York şi Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra sau Musikverein din Viena, din cadrul unor concerte de stagiune sau din cadrul unor binecunoscute festivaluri, Radio România Muzical a propus în 2018 la fiecare patru zile, în medie, un asemenea eveniment. A asculta live un concert rămâne experienţa cea mai apropiată de cea ideală, a auditorului din sala de concert. Transmisiunile au fost comentate de o echipă profesionistă de realizatori: Anca Ioana Andriescu, Luminiţa Arvunescu, Monica Cengher, Andreea Chiselev, Ştefan Costache, Monica Isăcescu, Laura Ana Mânzat, Irina Cristina Vasilescu. Producător Mihai Stănescu.

Tot în 26 februarie, EBU a anunţat şi că Anca Ioana Andriescu, realizator Radio România Muzical, a fost acceptată ca vorbitor în cadrul panelului dedicat comentatorilor concertelor EBU, ce va avea loc la Dublin, între 8-11 mai, parte a întrunirii experţilor în muzică din cadrul EBU. Anca Ioana Andriescu, cu o experienţă de peste 15 ani în realizarea transmisiunilor directe internaţionale, comentează, în medie, două concerte pe lună la Radio România Muzical, producţii dintre cele mai dificile, precum Concertul de Anul Nou de la Viena.

Concertele în direct preluate prin EBU pot fi ascultate la Radio România Muzical în cadrul seriei Scena europeană (luni-vineri, ora 21:00) şi Seara de operă (sâmbăta, ora 19:00). Atunci când nu se preiau concerte în direct, seria Scena europeană propune concerte înregistrate din producţia EBU, realizate de Octavia Galescu şi Ana Diaconu. Concerte înregistrate pot fi ascultate şi duminica, de la ora 14:00 la Concertele lumii (realizator Mihai Stănescu) şi la Opera în interpretări de referinţă (duminica, ora 21:00).