Până la finalul lunii iunie, ţara asigură preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, ocazie de a descoperi aici noi oportunităţi

 

FRANCE INFO (Franţa), 3 martie 2019 – După căderea lui Ceauşescu, toate întreprinderile listate la bursa franceză (CAC 40) au descins în România, aducând în siajul lor şi numeroase IMM-uri, în special subcontractori.

 

Automobilele rămân principalul sector al economiei, cu Renault şi Dacia

 

În 20 de ani, grupul francez Renault a investit aproape trei miliarde de euro în România. Uzina de la Piteşti, la nord de Bucureşti, a ocupat un loc central în strategia constructorului de producere a unor vehicule la preţ scăzut. În trei ani, grupul Accor a trecut de la 2 la 11 hoteuri în această ţară, pe măsură ce se dezvoltă clientela locală.

România ocupă locul cinci în Europa în materie de producţie de gaz şi de petrol. Ţara exploatează de asemenea o centrală nucleară la Cernavodă. Cu o rată a şomajului de 5,4% şi o creştere de +3,8%, principala problemă a ţării rămâne infrastructura adesea învechită, deci neperformantă, şi lipsa de mână de lucru, explică Jean-Pierre Pont, director al magazinului şi al siteului internet „Journal des Français à l’étranger.fr”.

O oportunitate pentru francezi: „Sectorul noilor tehnologii ocupă un loc din ce în ce mai important în economia României: piaţa computerelor şi a serviciilor informatice ocupă un loc central”.

 

Un laborator 5G pentru Orange

 

Franţa este deja al cincilea investitor străin. Putem număra 3.000 de întreprinderi franceze instalate în România, adică 120.000 de locuri de muncă directe şi 17 miliarde cifră de afaceri cumulată! Aceste societăţi sunt implicate în industrie, servicii, comerţ şi tehnologii informaţionale.

De exemplu Orange a făcut din România un laborator pentru tehnologia 5G. Sectorul telecomunicaţiilor reprezintă al doilea contributor la creşterea economică a ţării. Operatorul francez a realizat deci aici, în mod firesc, primul său test european pentru punerea la punct a viitoarei norme în domeniul telefoanelor mobile – 5 G.

Este adevărat că România are o legătură specială cu Franţa. Cuceriţi în antichitate de către romani, românii vorbesc o limbă /neo/latină, ceea ce uşurează învăţarea ei de către francezi.

Instalarea resortisanţilor europeni în această ţară este facilitată de un permis de şedere acordat automat celor care au peste cinci ani de rezidenţă în această ţară.

Trebuie spus că, din 1989 încoace, ţara s-a metamorfozat. A devenit o democraţie. Preşedintele este ales pe o perioadă de cinci ani, iar deputaţii şi senatorii pe o perioadă de patru ani. În 1991, România a intrat oficial în ecoomia de piaţă. Rupând-o cu comunismul, ţara a devenit membră a Uniunii Europene în anul 2007. rlambru/abuzoian