Preşedintele Franţei propune reformarea fundamentală a UE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a apărat cu zel conceptul de „noua Europă” într-un articol publicat în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, articol în care a prezentat ideea unei „renaşteri europene”, înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

Subliniind că votul din mai este unul decisiv şi avertizând că Europa este în pericol, Emmanuel Macron a pledat pentru trezirea blocului european. Preşedintele francez intenţionează să promoveze o reformare fundamentală a UE. O serie de propuneri, pe care preşedintele Macron le-a făcut în articolul care urmează să fie publicat în ziarele de marţi, se referă la protejarea şi apărarea cetăţenilor europeni, în timp ce blocul european primeşte un nou impuls în confruntarea cu competiţia globală. „În câteva săptămâni, alegerile europene vor fi decisive pentru viitorul continentului nostru. De la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial nu a mai fost Europa atât de necesară cum este acum dar, cu toate acestea, niciodată Europa nu a fost în mai mare pericol ca acum. Naţionalismul nu oferă nimic, este un proiect al respingerii”, a scris Emmanuel Macron.

Propunerile făcute de preşedintele francez includ crearea unei agenţii europene pentru protejarea democraţiilor, agenţii care să asigure experţi care pot proteja alegerile de manipulări şi pot interzice finanţări ale partidelor politice europene de către puteri străine.

Emmanuel Macron a mai sugerat că trebuie realizată o revizuire a sistemului Schengen, cu crearea unei politici a graniţei comune şi un birou european pentru azil. Preşedintele francez a pledat pentru „Europa care protejează”, încercând să convingă alegătorii europeni de necesitatea planurilor menite să reformeze comerţul european, competiţia, politicile digitale şi de mediu. Emmanuel Macron pledează, de asemenea, pentru interdicţii impuse companiilor care ameninţă interesele strategice ale Europei şi face apel la adoptarea unei politici de „Europa mai întâi”, aşa cum au adoptat deja Statele Unite şi China./mbaciu/fcostea

REUTERS – 4 martie