Agenda Consiliului JAI de la Bruxelles

Reforma sistemului european comun de azil, combaterea terorismului şi organizarea alegerilor europene se află pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care începe la Bruxelles. Astăzi, miniştrii de interne vor analiza progresele înregistrate în negocierile cu Parlamentul European în privinţa Regulamentului poliţiei de frontieră şi gărzii de coastă. Se are în vederea o întărire a rolului Frontex, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră, după cum relatează corespondenta RRA, Amalia Bojescu.

Reporter: Frontex va fi consolidată cu personal şi echipamente tehnice şi va primi un mandat mai amplu de sprijinire a activităţilor statelor membre cu privire la protecţia frontierelor, la returnare şi la cooperarea cu ţările terţe. Va fi instituit un corp permanent, care va ajunge în 2027 să dispună de un personal operaţional de până la 10.000 de persoane.

Criza migraţiei a condus la necesitatea reformării normelor europene în materie de azil, consiliul trebuind să examineze nu mai puţin de şapte propuneri legislative, prezentate de Comisia Europeană. Acestea vizează, între altele, eliminarea factorilor de atracţie şi a deplasărilor secundare, combaterea abuzurilor şi sprijin acordat celor mai afectate state membre.

În contextul apropiatelor alegeri europarlamentare, miniştrii de interne vor discuta despre măsurile ce trebuie luate pentru protejarea procesului democratic împotriva manipulării şi a interferenţelor din partea unor actori, atât interni, cât şi externi.

Realizator: Mâine, miniştrii justiţiei vor adopta poziţia Consiliului cu privire la directiva europeană de desemnare a reprezentanţilor legali în scopul obţinerii de probe în timpul procedurilor penale. În plus, miniştrilor de justiţie li se vor comunica informaţii legate de stadiul înfiinţării Parchetului European./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie