Foarte curând, depresia va fi vindecată printr-un spray cu ketamină

FDA, organismul pentru controlul medicamentelor și alimentelor din SUA, a aprobat un spray nazal pentru tratamentul depresiei severe și rezistentă la medicamente psihotrope, spray care se bazează pe un ingredient activ complet nou: esketamina (substaţă care din punct de vedere chimic este foarte asemănătoare cu ketamina, un medicament recreațional).
Cu toate că momentan spray-ul cu ketamină este destinat pieței americane și pacienților cu tulburare depresivă majoră care nu răspund la terapiile standard, noul tratament reprezintă o adevărată revoluţie deoarece de 33 de ani, de la apariția medicamentului Prozac, nu mai apăruse pe piaţă o moleculă nouă. Sprayul, al cărui nume este Spravato (creat de Johson & Johnson), nu este imun la efectele secundare și, din acest motiv, va fi folosit sub supraveghere medicală strictă, în cadrul unui studiu sau într-o clinică. Fiind un principiu activ psihedelic, acesta poate crea o formă severă de dependență și poate provoca tulburări disociative.
Avantajul său, comparativ cu antidepresivele disponibile în prezent, este că are un efect puternic și acţionează aproape imediat asupra stării de spirit, în timp ce antidepresivele au nevoie de 3 până la 4 săptămâni pentru a-şi demonstra eficacitatea. Sprayul constă dintr-o doză unică de 28 miligrame și, în diferitele studii clinice efectuate înainte de aprobare, s-a demonstrat că îndepărtează riscul de recidivă a simptomelor depresiei pentru o perioadă mai lungă de timp.
De ce ketamina are un efect atât de rapid asupra stării de spirit, în comparație cu inhibitorii serotoninei, cele mai frecvente medicamente în tratamentul depresiei? Probabil, spun experții, deoarece nu acționează asupra serotoninei, ci asupra unui alt neurotransmițător, glutamatul și în acest fel declanșează, în câteva ore, apariția unor noi conexiuni neuronale, ameliorând imediat simptomele depresiei. Problema este că efectul său tinde să se estompeze destul de repede.
Obiectivul pe termen lung al industriei farmaceutice și, în general, al noilor studii asupra depresiei, este cel de a dezvolta o moleculă care să aibă același mecanism de acțiune ca şi ketamina, adică puternic și rapid (și a altor substanţe psihedelice, cum ar fi de exemplu ciupercile halucinogene), dar care să fie persistent în timp și să nu aibă efecte secundare semnificative. www.panorama.it/cpaunel

Articol de Daniela Mattalia
Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel