RTL: În România copacii țipă la apropierea drujbelor

Arbori care țipă când sunt tăiați: se întâmplă în România. Pentru a salva ultimele păduri virgine ale Europei și a le proteja de tăierile ilegale, brazii au fost echipați cu detectoare de drujbe.

Este un aparat care se montează pe arbore la o înălțime atât de mare încât pare un cuib de pasăre. El e echipat cu un receptor care poate detecta vibrațiile unui drujbe pe o rază de 20 de metri în jurul copacului. Pe partea superioară are montat și un mic panou solar care îl face autonom și alimentează un telefon. Iar acest telefon apelează automat autoritatea silvică dacă cineva se apucă să taie ilegal lemn.

Sistemul e denumit „screaming trees”, arbori care țipă. El a fost pus la punct de un ONG românesc, Agent Green, deoarece în această țară mai există încă păduri extrem de vechi, păduri primordiale, cu alte cuvinte păduri care nu au fost niciodată atinse de mâna omului. Doar 3% din pădurile Europei au mai rămas intacte. Și jumătate din ele se află în Carpați.

În România, această pădure virgină adăpostește o biodiversitate foarte bogată, lupi, urși bruni. Ea a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Abia de câțiva ani au început tăieri sălbatice pentru exploatarea marilor conifere.

Aceste păduri sunt protejate de Europa, dar ele sunt și foarte întinse: 80 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal în decurs de 10 ani. Astfel, aceste aparate care le dau glas arborilor sunt instalate în serie și permit să se lupte contra tăierilor ilegale.

RTL (Belgia), 6 martie 2019 – Reportaj de Virginie Garin

https://www.rtl.fr/actu/debats-societe/en-roumanie-les-arbres-crient-a-l-approche-des-tronconneuses-7797130819

Traducere: Andrei Suba