2019. március 8

Az EU Tanácsa román elnökségének két hónapi eredményeiről számolt be a kormányfő

Viorica Dăncilă miniszterelnök pénteken, a Victoria palotában beszámolt az EU román elnökségének két hónapi eredményeiről. A miniszterelnök szerint az eddigi jó eredmények azt bizonyitják, hogy alaptalanok e mandátum átvétele előtt egyes politikusok részéről elhangzott sötét jóslatok. Az Európai Unió Tanácsának román elnöksége mostanig 62 dossziét zárt le és a Románia által e minőségben szervezett egyik legfontosabb esemény az antiszemitizmus elleni közdelemről szóló konferencia volt, hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy a kormány, a miniszterek és az ország brüsszeli állandó képviselete megfelelő szakértelemmel és felelősséggel látja el feladatát, és alig két hónap alatt olyan sok eredményt ért el, amellyel más elnökségek csak mandátumuk végén büszkélkedhettek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Klaus Iohannis államelnök visszaküldte a parlamenthez az idei költségvetés-tervezetet

Klaus Iohannis államelnök felülvizsgálat végett visszaküldte a parlamenthez az idei költségvetés-tervezetet. Cosmin Marinescu elnöki tanácsos sajtónyilatkozatában indokolta meg az államfő eljárását.Mint hangsúlyozta, a költségvetés nem szavatolja egyes közintézmények működését, amelyeknek alapvető szerepük van a társadalomban,a gazdaság 5,5%-os növekedése 2019-ben nem egy felelősségteljes makrógazdasági prognózis és a tervezet szerinti 10 milliárd lejes jövedelmi növekedés egyszerűen eltúlzott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Románia lakosságának több mint fele nő

Románia lakosságának több mint fele, azaz 51,1 százaléka nő. 2018. január elsején az ország lakossága 19,5 millióra volt tehető és ebből 9,97 millió volt nő, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal pénteken közölt adataiból. A statisztikai adatok szerint, városi környezetben a nők aránya 52,3%, míg vidéki környezetben 49,7 százalék. A nők esetében az országos átlagéletkor 43,5 év, mig a férfiaknál 40,2 év, a lakosság átlagéletkora 41,9 év lévén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Az USR PLUS 2020 Szövetség megfellebbezte a Központi Választási Iroda döntését

Az USR PLUS 2020 Szövetség pénteken megfellebbezte a legfelsőbb bíróságon a Központi Választási Iroda (BEC) döntését, amellyel elutasította a szövetség bejegyzését az európai parlamenti választásokon való indulása érdekében. A szövetség 18 oldalas óvást terjesztett a biróság elé, amelyet ügyvédek és jogászok dolgoztak ki, tájékoztatott sajtóközleményében a Mentsük Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.Az USR PLUS 2020 Szövetség reményének adott hangot , hogy a legfelsőbb biróság egy kedvező döntésben orvosolja a tévedést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Bűnügyi eljárás van folyamatban az Országos Korrupcióellenes Ügyészség volt főügyésze ellen

Az ügyészek visszaéléseit vizsgáló ügyosztály (SIIJ) elrendelte Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyésze elleni bűnügyi kivizsgálás folytatását. Kövesit szervezett bűnözői csoport létrehozásával és jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel gyanúsítja a vádhatóság. A DNA volt vezetője, más vezető ügyészek jelentését semmibe véve, meggyőzött egy ügyosztályvezető ügyészt, hogy alaptalanul vádat emeljen öt olyan személy ellen, akikkel kapcsolatban négy másik ügyész úgy foglalt állást írásban, hogy nem indokolt ellenük vádat emelni, írja a legfőbb ügyészség pénteki közleménye.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Gănciulescu Rozália, RADOR