FINANCIAL TIMES: „Constrângerea” din campania românească anticorupţie

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruţa Kövesi, unul dintre candidaţii la funcţia de procuror-şef al recent înfiinţatului Parchet Public European (28 februarie). Dar din toate probele pe care le-am văzut – de la judecători şi din alte surse de încredere – ea nu ar trebui numită în această funcţie de importanţă vitală.

Dna Kövesi nu a fost demisă anul trecut din cauză că biroul anti-corupţie pe care îl conducea, DNA, îi urmărea pe politicienii corupţi. Ea a fost demisă pentru că DNA încălca legea. Curtea noastră Constituţională a declarat acest lucru. Strategia de anchetare a dnei Kövesi se baza pe constrângere.

După plecarea dnei Kövesi de la DNA, am descoperit că, în perioada celor patru ani când ea se afla în funcţie, anchetele DNA fuseseră deschise împotriva a 3.420 de judecători şi procurori – peste jumătate din serviciul de magistratură al ţării. De obicei, aceste anchete rămâneau deschise şi nu ajungeau niciodată în instanţă. Ele erau folosite pentru a supune tribunalele unor constrângeri.

Nou înfiinţata Secţie pentru Investigarea Delictelor Comise de Magistraţi, care este independentă de DNA, a raportat recent că a preluat aproximativ 1.422 de dosare de la predecesorul său, DNA. Aproximativ 70% dintre ele fuseseră deschise pe plan intern, nefiind rezultatul vreunei plângeri sau acuzaţii externe. Majoritatea dosarelor rămâneau deschise cel puţin doi ani şi, potrivit raportului, erau iniţiate ca o ripostă la verdictele şi hotărârile care nu erau pe placul DNA-ului. Dana Gârbovan, preşedinta Uniunii Naţonale a Judecătorilor din România, a calificat raportul drept „şocant”. Iar dacă, uneori, asemenea presiuni nu reuşeau să îngenunchieze vreun judecător sau vreun procuror, erau emise condmnări, astfel încât persoana independentă vizată să poată fi suspendată din funcţie, fiind astfel eliminată din dosarele care interesau DNA-ul.

Judecătorii care au examinat dosarele venite de la DNA au găsit totodată transcrieri eronate ale unor înregistrări, probe falsificate, denunţuri false ale unor martori şi circumstanţe atenuante care erau blocate pentru acuzaţi.

Asta nu e justiţie. Parchetul Public European trebuie să îi urmărească susţinut pe delincvenţi, dar nu sacrificând respectarea drepturilor omului şi a procedurilor corespunzătoare.

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, Bucureşti, România

Traducerea: Alexandru Danga

https://www.ft.com/content/5c6b14a8-4023-11e9-b896-fe36ec32aece/