Impactul ieşirii Marii Britanii din UE

Emisiunea: „Agenda globală” – Realizator: Simina Botar – De astăzi, mai sunt trei săptămâni până la data la care Marea Britanie ar urma să părăsească UE. Dacă acest lucru chiar se va întâmpla, la 29 martie, aşa cum a fost stabilit, vom afla de abia săptămâna viitoare, când în legislativul de la Londra începe o serie de voturi, care s-ar putea încheia cu amânarea ieşirii ţării din Uniune. Sporeşte astfel incertitudinea atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru europenii din Marea Britanie. Cum e văzut acest impact la Londra, ne spune Dan Vasiliu.
Reporter: La finalul anului trecut, guvernul de la Londra a prezentat planul pe care doreşte să-l pună în practică pentru a controla imigraţia. Potrivit acestui proiect, toţi cetăţenii europeni care vor să lucreze în Marea Britanie vor trebui să aplice pentru un permis electronic. Vor fi avantajaţi muncitorii care aplică pentru locuri de muncă ce necesită o anumită calificare, pentru ceilalţi urmând să fie disponibile doar vize temporare emise pentru 12 luni, fără posibilitate de prelungire. Sindicatele britanice avertizează că aceste reguli i-ar putea expune pe imigranţi exploatării, teama de deportare în cazul muncitorilor care nu deţin actele necesare putându-i împiedica pe aceştia să raporteze situaţiile în care sunt supuşi abuzurilor sau atunci când sunt plătiţi mai puţin decât ar fi normal. Limitarea numărului de emigranţi care vin în Regatul Unit ar putea pune în pericol şi bunăstarea tuturor locuitorilor – mai spun sindicaliştii, care subliniază faptul că anual cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie plătesc taxe de miliarde de lire sterline şi, dacă noile reguli vor intra în vigoare, bugetul va pierde cel puţin 4 miliarde de lire în următorii 5 ani. De asemenea, impunerea unor reguli mai stricte ar putea face ca domenii precum ştiinţa şi cercetarea, sistemul medical sau industria ospitalieră să aibă de suferit din cauză că nu mai au acces la forţa de muncă necesară.
-: Cei din industria ospitalieră au atras deja atenţia că noile politici nu ţin cont de nevoile din domeniul în care activează şi sunt foarte îngrijoraţi de faptul că ar putea să nu existe o altă variantă de a angaja imigranţi, decât aceasta a vizei temporare de 12 luni – spune Heather Rowe, expert în politici de imigraţie la Institutul Naţional de Studii Economice şi Sociale din Londra. Ei vor să găsească muncitori pe care să îi pregătească şi eventual să îi promoveze la locul de muncă, dar nu vor mai putea face asta în contextul noilor reguli. Ei fac acum un lobby susţinut pe lângă guvern pentru a ţine cont şi de nevoile lor, pentru că afacerile lor ar putea fi serios afectate, dacă nu vor putea angaja imigranţi pe viitor. În momentul în care unele companii nu vor mai găsi muncitori, se va pune problema dacă vor putea supravieţui sau nu.
Reporter: Un studiu al Institutului pentru Politici Publice arată că în 94% dintre imigranţii europeni stabiliţi în nord-estul ţării nu ar îndeplini criteriile de angajare impuse în prezent muncitorilor din state din afara UE, în Londra procentul fiind de 60%. În acest context, sindicaliştii cer executivului să nu impună reguli unitare pentru întreaga ţara şi să ţină cont de nevoile fiecărei regiuni în parte. De asemenea, ei vor ca guvernul să încheie un acord să le ofere muncitorilor drepturi egale cu cele din UE, drepturi care să se aplice indiferent de statutul pe care îl au în Marea Britanie. În cazul în care executivul de la Londra va dori să meargă mai departe în implementarea regulilor anunţate în urmă cu câteva luni, acestea vor intra în vigoare începând din anul 2021./lcoman/atataru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 martie)