Berlinul continuă să fascineze: 13,5 milioane de persoane au vizitat capitala Germaniei în anul 2018. Chiar dacă promotorii turismului berlinez se concentrează în prezent mai mult pe partea culturală, Berlinul oferă ceva pentru toate gusturile: poți explora muzeele ziua și legendarele cluburi și discoteci noaptea.

AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)

1. Barocul la Dresda – Saxonia e îndrăgită de turiștii europeni, dar și de cei de pe alte continente. În 2018 s-au plimbat prin Dresda mai mulți vizitatori străini decât oricând, între palatul Zwinger și biserica Frauenkirche, distrusă în război și apoi reconstruită. Orașul Leipzig și Munții Metaliferi (Erzgebirge) se numără printre destinațiile cele mai populare din Saxonia.


Agerpres EPA/PHILIPP GUELLAND

2. Oktoberfest la München – Cantități uriașe de bere curg în fiecare an la Oktoberfest la München. În 2018 au venit 6,3 de milioane de persoane la marea sărbătoare bavareză, o creștere față de anul precedent. Bavaria e landul federal cel mai îndrăgit de turiștii din străinătate. Ziarul New York Times a recomandat în special teatrele, muzeele și opera din München.


(Photo by Bernd WUESTNECK / dpa / AFP) / Germany OUT

3. Mecklenburg-Pomerania Anterioară – Stațiunile cu plaje la Marea Baltică, de pildă Binz pe insula Rügen (în imagine), orașele hanseatice ca Stralsund și Rostock, peisajele idilice în vara deosebit de călduroasă a anului 2018, au contribuit la creşterea numărului de turiști germani cazați în landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară.


(Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)

4. Baden-Württemberg – În 2018, acest land federal din sudvestul Germaniei a atins un record de aproape 55 de milioane de cazări. O destinație tradițională e la modă în continuare: Pădurea Neagră. În 2018, cei mai mulți dintre turiștii străini care au vizitat regiunea au venit din Elveția, Olanda și Franța.


Neuschwanstein  (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)

5. Castele și palate – Nimeni nu știe exact câte mii de castele și palate există în Germania. Cel mai cunoscut e Neuschwanstein în Bavaria. În ciuda lucrărilor de restaurare din interior, 1,5 milioane de persoane au vizitat în 2018 castelul construit de regele Bavariei Ludwig II.


(Photo by Bernd Settnik / dpa / AFP) / Germany OUT

6. Turism viticol – Degustările de vinuri și plimbările alături de viticultori sunt la modă în regiunea Renană, Hessa, Franconia și de-a lungul râului Mosela. Un turist din zece vine din străinătate, mai ales din Olanda și SUA. În medie, cei pasionați de vinuri cheltuie mai mult decât alți turiști: peste 5,5 miliarde de euro pe an.


Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)

7. Croaziere pe râu – Deși sunt controversate din punct de vedere ecologic, croazierele pe râuri au devenit tot mai populare – nu doar cele pe Dunăre și Rin, ci și cele pe Elba între Dresda și Hamburg. De-a lungul acestei rute, merită vizitat și orașul istoric Magdeburg (în imagine), cu celebra sa catedrală și clădirea Citadela Verde a artistului și arhitectului austriac Friedensreich Hundertwasser.


(Photo by DANIEL KARMANN / DPA / AFP)

8. Romantism la Rothenburg – Există târguri de Crăciun în multe locuri diferite din întreaga lume, dar unul singur durează 365 de zile pe an: cel din satul de Crăciun „Käthe Wohlfahrt” în Rothenburg ob der Tauber. Magia Crăciunului și frumusețea orășelului medieval atrag în jur de două milioane de turiști în fiecare an, în special din SUA și Asia.


(Photo by John MACDOUGALL / AFP)

9. Ce ne aşteaptă în 2019?
În acest an, Germania sărbătorește centenarul Bauhaus, o școală celebră de arhitectură și design. Expozițiile nu au loc doar la Berlin, ci și la Weimar sau Dessau (în imagine). Odată cu deschiderea propriului muzeu Bauhaus, orașul speră la un record de turiști în 2019. /ssirbu

(www.dw.com – 10 martie)