O nouă sâmbătă de manifestaţii ale „vestelor galbene”, în Franţa

S-a încheiat o nouă sâmbătă de manifestaţii ale „vestelor galbene” în Franţa, cu o nouă scădere a numărului de participanţi, dar cu ciocniri la Paris între protestatari şi forţele de ordine.

Reporter: Daniela Coman: A fost atins un nou record: cea mai slabă participare de la declanşarea acestor proteste în noiembrie, anul trecut. Peste 28 de mii de oameni au ieşit astăzi în stradă la nivel naţional şi doar 3.000 la Paris. Această cifră a fost atinsă însă doar pentru că „vestelor galbene” li s-au alăturat alte manifestaţii programate astăzi, respectiv cea a mamelor sociale şi a unor grupuri de ecologişti. Acelaşi scenariu se repet în buclă în fiecare sâmbătă, un marş paşnic, de 4 – 5 ore, pe bulevardele oraşelor, urmat de violenţe la lăsarea serii.

La Paris, după ce mitingul se încheiase, potrivit aprobării acordate de Prefectură, o parte dintre „vestele galbene” a refuzat să plece acasă şi a revenit pe Champs-Elysées, continuând să protesteze. Printre ei s-au infiltrat, ca de obicei, cagulaţi îmbrăcaţi în negru, cunoscuţi sub numele de „black blocs”, care au început să atace forţele de ordine. Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Au fost făcute peste 20 de arestări. Pe parcursul zilei, aceleaşi revendicări au fost clamate: creşterea puterii de cumpărare, introducerea referendumului pentru luarea deciziilor importante, dreptate socială şi fiscală. Protestatarii spun că faptul că scade numărul de participanţi nu are nici o relevanţă, important este să menţină presiunea asupra guvernului şi a preşedintelui Republicii. Aşa că vor continua să manifesteze./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie