DER SPIEGEL: UE avertizează Bucureştiul asupra atitudinii faţă de Kövesi

România încearcă de săptămâni să împiedice candidatura procuroarei anticorupţie Kövesi. Acum intervine în favoarea româncei comisarul european pentru justiţie Vera Jourova.
Comisarul UE pentru justiţie Vera Jourova a avertizat guvernul român să nu împiedice candidatura luptătoarei anticorupţie Laura Codruţa Kövesi la funcţia de procuror general al Parchetului European. La Bruxelles Jourova a adresat tuturor un apel cerându-le să „joace corect” în procesul pentru desemnarea procurorului general al noului parchet european. Nimeni nu trebuie să „discrediteze sau submineze” candidaţii pentru postul respectiv.
Guvernul de la Bucureşti încearcă de săptămâni să împiedice candidatura procuroarei de 45 de ani. Kövesi şi-a făcut un nume în ţară prin lupta sa hotărâtă împotriva corupţiei – însă în iulie anul trecut a fost revocată din funcţie. Această măsură a făcut parte dintr-o controversată reformă a justiţiei a guvernanţilor social-democraţi de la Bucureşti, declanşând critici dure între altele din partea Comisiei Europene.
Între timp Kövesi însăşi este acuzată de justiţia română de abuz în serviciu şi corupţie. În perspectiva conducerii Parchetului European guvernul României încearcă să împiedice numirea sa.
Însă Parlamentul European o susţine pe Kövesi pentru a deveni primul procuror general al Parchetului UE. Statele membre l-au preferat pe francezul Jean-François Bohnert. Ambele părţi urmează să se decidă asupra unui singur candidat. Cel de-al treilea candidat care a ieşit din cursă a fost germanul Andrés Ritter.
Parchetul European – EPPO – va avea sediul la Luxembourg şi în calitate de organ de urmărire penală independent îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020 anchetând delicte financiare comise în detrimentul bugetului UE. În anul 2017 proiectul tuturor celor 28 de ţări membre a eşuat în urma unor dispute. Acum instituţia îşi va relua activitatea cu participarea a 22 de state.
Dintre membri lipsesc, în afara Marii Britanii, Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca. După discuţii purtate cu ministrul suedez de justiţie, Jourova s-a arătat optimistă privind participarea în curând şi a acestei ţări.(MFH/AFP)

http://www.spiegel.de/politik/ausland/eu-staatsanwaltschaft-vera-jourova-will-rumaenin-als-leitung-a-1257007.html

DER SPIEGEL (Germania), 8 martie 2019
Traducerea: Imola Stănescu