Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a pledat din nou astăzi la Bucureşti pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei. În discursul de acceptare a titlului de Doctor Honoris Causa al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Frans Timmermans a spus:
Frans Timmermans: Societatea noastră şi instituţiile noastre sunt bazate pe trei piloni, democraţia, statul de drept şi respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, şi aceştia nu se pot poziţiona unul împotriva celuilalt. Dacă statul de drept este ameninţat, iar presa este îngrădită, democraţia este reinterpretată pe ideea „câştigătorul ia totul”. Când statul de drept este călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi traşi la răspundere. Vedem foarte des din păcate în ultimii ani, cum Comisia Europeană sau Comisia de la Veneţia critică schimbrile care ar spori controlul puterii politice asupra celei judiciare, iar uneori această ingerinţă este apărată cu argumentul „noi am câştigat alegerile”. Ei spun că deţin majoritatea. „Trebuie să fim ascultaţi pentru că deţinem controlul”.
Realizator: De la această oră, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene are programată o întrevedere la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă. Aceasta este cea de-a doua întâlnire a celor doi în decurs de o săptămână, după cea de miercurea trecută de la Bruxelles./roprea/gioan

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)