Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru acest an. El a ţinut însă să precizeze că a luat această decizie pentru ca pensionarii să nu sufere chiar dacă nu se ştie ce se va întâmpla cu legea plafoanelor şi cu cea a bugetului de stat. Andrei Şerban a urmărit declaraţia şefului statului şi are mai multe informaţii.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului şi Parlamentului să se asigure că sunt fonduri suficiente ca până la sfârşitul acestui an să se plătească toate pensiile la nivelurile promise.
Klaus Iohannis: Am decis deci să promulg legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenţei şi indiferenţei PSD. Dacă legea nu ar fi promulgată acum, pensionarii ar fi direct afectaţi, pentru că orice nouă întârziere blochează acordarea unor drepturi sociale, cum ar fi, de exemplu, biletele de tratament balnear. În acelaşi timp, reiau solicitarea adresată Guvernului şi Parlamentului: asiguraţi-vă ca sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe anul 2019 să fie prevăzute în buget.
Reporter: Klaus Iohannis a atras atenţia că există calcule care arată că lipsesc 1,4 miliarde de lei pentru a acoperi integral pensiile anul acesta. Preşedintele a mai spus că pensiile ar fi putut şi ar fi trebuit să crească mai devreme, şi nu de la 1 septembrie, aşa cum doreşte PSD, prin indexarea cu rata inflaţiei./aburtica/gioan

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)