ANFP a organizat reuniunea grupului de experţi din cadrul EPSO

În contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului UE de către România,  Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a organizat, în perioada 11-12 martie 2019, Reuniunea grupului de experţi din cadrul Oficiului European pentru Selecţia Personalului – EPSO.

La eveniment au participat aproximativ 60 de persoane – reprezentanți ai statelor membre, ai Comisiei Europene și ai EPSO, alături de reprezentanți ai ANFP și MDRAP.

Tematicile abordate în cadrul întâlnirii au vizat situația procedurilor de selecție a personalului la nivelul EPSO, oportunitățile de angajare și experiența de muncă în cadrul Comisiei Europene, inteligenţa artificială – o perspectivă europeană. Totodată, au fost prezentate procedurile de recrutare dezvoltate de diferite organizaţii de la nivelul UE.

Cu această ocazie, un reprezentant din cadrul ANFP a prezentat procedura de selecție și recrutare în funcția publică în România, iar unul dintre studenții români care au participat la campania Ambasadorii Carierei în Instituțiile Europene, derulată de EPSO, a prezentat experiența acumulată în acest context.

Prezent la eveniment, Virgil Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul MDRAP, a mulțumit tuturor pentru participare şi şi-a exprimat întregul sprijin, în calitatea sa de coordonator al evenimentelor PRES RO, la nivel de minister.

Președintele ANFP, Vasile Felix Cozma, a mulțumit, de asemenea, participanților pentru interesul acordat întâlnirii de la Bucureşti, exprimându-și bucuria de a fi gazda evenimentului.

„Ne bucurăm că am putut facilita organizarea reuniunii EPSO, cu atât mai mult cu cât ANFP a reprezentat România în cadrul rețelei, încă din 2013. Aș dori să vă mulțumesc pentru excelenta colaborare de până acum și să vă asigur de încrederea într-o bună continuare a activităților pe durata Președinției României”, a fost mesajul transmis de președintele ANFP.

Evenimentul EPSO este cel de-al doilea eveniment, derulat în contextul PRES RO, în care este implicată ANFP, în calitate de organizator.

***

Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) este organismul responsabil cu selectarea personalului care ar putea lucra pentru instituțiile și agențiile Uniunii Europene, inclusiv Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, Curtea Europeană de Justiție, Curtea de Conturi, Serviciul de Acțiune Externă, Comitetul Economic și Social, Comitetul Regiunilor și Ombudsmanul European. Fiecare instituție este apoi în măsură să recruteze personal din rândul grupurilor de candidați selectați de EPSO. În medie, EPSO primește aproximativ 60.000-70.000 de aplicații pe an și aproximativ 1.500-2.000 de candidați sunt recrutați de instituțiile Uniunii Europene.

Rolul  EPSO este de a servi instituțiile UE prin furnizarea unor proceduri de selecție de înaltă calitate, eficiente, care să le permită să recruteze persoana potrivită, pentru locul de muncă potrivit, la momentul potrivit.

De la intrarea în funcțiune în ianuarie 2003, EPSO s-a transformat într-un centru de selecție de excelență, care evoluează în permanență pentru instituțiile UE.

Rețeaua grupului de experți din cadrul EPSO este organizată în jurul principalelor sale domenii de interes, printre care se numără managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor.

România participă, prin Agenţia  Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), în cadrul rețelei EPSO încă din 2013.

Direcţia Comunicare şi Relaţii Internaţionale

 comunicare@anfp.gov.ro

Tel. 0374 112 749

RADOR – 12 martie