2019. Március 13

Viorica Dăncilă: Románia nagy figyelmet fordit az antiszemitizmus leküzdésére

Viorica Dăncilă miniszterelnök ismételten megerősitette, hogy Románia nagy figyelmet fordit az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a rasszimuz leküzdésére. “Az emlékezet jövője: a Romániai Zsidó Töténeti Múzeum” témakörrel szervezett bukaresti konferencián mondott beszédében a miniszterelnök kihansúlyozta, hogy a múzeum elősegiti a társadalmi nevelést és a történelem nehéz időszakainak vállalását. ”E múzeumot a romániai zsidó közösségek történelme, kultúrája és hagyományai megőrzésének szenteljük, és célunk az, hogy mindannyiunkban tudatosuljon a zsidó közösségek hozzájárulása a román társadalom fejődéséhez”, nyilatkozta a miniszterelnök. Mint hozzáfűzte, hatékony intézkedésekre van szükség az antiszemitizmus leküzdésére. A bukaresti konferenciát a román EU-elnökség szervezte, a külügyminisztérium, a holokauszt kutatásával foglalkozó romániai “Elie Wiesel” Intézet és a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének közreműködésével (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Változatlan formában küldi vissza a parlament az államfőnek az idei költségvetés-tervezetet

A szenátorok és képviselők 245 szavazattal, 115 ellenében és két tartózkodás mellett szerdán elutasitották a költségvetési törvény-tervezet újratárgyalására vonatkozó államfői kérést. A parlament abban a formában fogadta el ismét a jogszabályt, amelyet eredetileg is elküldött kihirdetésre az államfőhöz. A tervezettel kapcsolatos plenáris ülés gyorsan zajlott le, mivel a költségvetési-pénzügyi bizottságok is az újratárgyalás elutasitását javasolták. Igy, általános jellegű vitára került sor, amelyen a koalició képviselői kiálltak amellett, hogy a tervezet felülvizsgálását alátámasztó államfői okok nem felelnek meg a valóságnak és Klaus Iohannis kérése nem tartalmaz konkrét módositó javaslatokat. Az ellenzék azonban úgy vélte, hogy egy szélesebbkörú vita lehetőve tette volna a jogszabály-tervezet javitását. Következésképpen, a parlamanet változatlan formában küldi vissza a dokumentumot az államfőnek. Klaus Iohanisnak tiz napon belül alá kell irnia a költségvetés-tervezet kihirdetésére vonatkozó rendeletet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Alkotmányos a birák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló osztály létrehozására vonatkozó sürgösségi kormányrendelet

A döntést szerdán hozták meg az Alkotmánybiróság birói, akik szavazattöbbséggel elutasitották a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsük meg Romániát Szövetség óvását, amelyben a két politikai alakulat azt állitotta, hogy a sürgösségi kormányrendelet megszegi a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, és hogy az állam egyik legfontosabb intézményének struktúrája – mint amilyen a Legfőbb Ügyészség is – nem módositható sürgösségi rendelettel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Tovább tart az általános sztrájk a szantmárnémeti Electrolux gyárban

Már nyolcadik napja, hogy a szatmárnémeti Electrolux gyár dolgozói általános sztrájkban vannak, mivel a vezetőség nem hajlandó 620 lejjel növelni a brutó bért. Az alkalmazottak tiltakozó akcióját az Alfa Kartel szakszervezeti szövetség több területi szervezetének vezetői is támogatják. Darius Filip, Szatmár megye prefektúsa megbeszélésre hivta a munkakonfliktusban részevők képviselőit, de a tárgyalások kudarcba fulladtak. Mi több, az alkalmazottak nem kapták ki még a februárra járó étkezési jegyeket sem, s emiatt a Szatmár megyei Területi Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséghez fordultak, tájékoztatott a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Próbavizsgáztak a nemzeti kisebbségekhez tartozó hetedikesek és nyolcadikosok

Szerdán tartották a nemzeti kisebbségek tartozó hetedikes és nyolcadikos tanulók anyanyelvi irodalom- és nyelvtudásának próba-képességvizsgáját. Az eredményeket március 22-én teszik közzé, amelyeket a diákok vagy a szülők kérésére a naplóba is beirják. A próbavizsga célja, hogy a diákok megismerkedjenek az eljárásokkal, illetve felmérjék tudásszintjüket és kiigazitsák az esetleges hiányosságokat, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a júniusi országos tudásfelmérőn. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Andrei Demeny, RADOR