Radiojurnal – Realizator: Laurenţiu Văduva – Angajaţii care au cotizat minimum 5 ani la Pilonul II de pensii pot sa ceară încetarea plăţii contribuţiilor la acest sistem administrat privat. Este o modificare decisă prin Ordonaţa de Urgenţă 114, iar acum normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial. Banii acumulaţi la Pilonul II vor putea fi retraşi însă abia atunci când salariatul va ieşi la pensie. Iulian Olescu a urmărit subiectul şi are detalii în radiojurnal.
Reporter: Cei care doresc să renunţe la a contribui în sistemul pensiilor private obligatorii pot depune o cerere-cadru, însoţită de o copie după actul de identitate şi o declaraţie pe propria răspundere, la administratorul Pilonului II de care aparţin, iar retragerea din sistemul de pensii obligatorii administrate privat se va produce efectiv chiar în luna în care este depusă cererea de încetare a plăţii contribuţiei. Sumele acumulate deja în cadrul Pilonului II nu pot fi însă scoase sau transferate către Pilonul I al pensiei de stat, deoarece norma Autorităţii de Supraveghere Financiară prevede ca după retragerea din sistem contul participantului să rămână activ până la momentul pensionării. Practic, numai după pensionare se poate beneficia de banii respectivi.
Realizator: Peste 7 milioane de români contribuie în prezent la Pilonul II de pensii, care funcţioneaza de peste 10 ani în România. Contribuţiile lor au fost investite pentru majorarea sumelor./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 martie)