Al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor, de la Bucureşti

Soarta celor 4,5 milioane de cetăţeni care vor fi afectaţi direct prin ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar reprezintă o prioritate – a declarat negociatorul-şef european pentru Brexit, Michel Barnier, în cadrul celui de-al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor, care a început astăzi la Bucureşti.

El a precizat că sunt 3,5 milioane de cetăţeni europeni care lucrează în Regatul Unit, inclusiv numeroşi români, iar restul dintre cei afectaţi sunt britanici, care lucrează pe teritoriul altor state europene. Michel Barnier a precizat că prin acord trebuie să le fie garantate drepturile, cel puţin până anul viitor, pentru ei şi familiile lor.

Michel Barnier: Împreună cu britanicii am găsit o garanţie pentru toţi cei care beneficiază de fonduri de la bugetul european. Avem un buget construit pe șapte ani. Pentru perioada 2014 – 2020 britanicii sunt contributori net. Tot ce am scris noi în tratat este că toate angajamentele luate în numele celor 28 de state la începutul perioadei care a debutat în 2014 vor trebui plătite și onorate în același format până la sfârșitul perioadei de programare. Pentru fondurile structurale, fondurile de coeziune, politica agricolă comună și toate celelalte programe pentru care britanicii au acceptat să plătească partea care le are venit.

Realizator: Cel de-al VIII-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor are loc, timp de două zile, la Parlament şi reuneşte lideri naţionali, locali şi regionali din întreaga Europă. Discuţiile se axează pe viitorul Uniunii Europene şi modalităţile de implicare mai eficientă a cetăţenilor în proiectul European, prin intermediul autorităţilor locale şi regionale./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie