Jurnalist ucis în Mexic, în apropiere de frontiera cu Statele Unite

Un jurnalist mexican care se ocupa de relatări legate de bande criminale şi de droguri în statul Sonora din nordul Mexicului, a murit vineri noapte, după ce a fost împuşcat în locuinţa sa, din apropierea graniţei cu Statele Unite, au comunicat, sâmbătă, autorităţile mexicane. Santiago Barroso a fost împuşcat de mai multe ori, după ce un atacator neidentificat a bătut la uşa de la intrarea casei sale, precizează un comunicat al procuraturii.

El a fost pronunţat decedat, ulterior, la spital. Barroso lucra ca jurnalist multimedia, în oraşul de frontieră San Luis Rio Colorado, situat la aproximativ 32 de kilometri sud-vest de Yuma, Arizona, din partea americană a graniţei. El prezenta o emisiune radio, era director al site-ului de ştiri Red 563 şi colaborator al ziarului săptămânal Contraseña.

Deşi nu este clar dacă asasinarea sa are legătură cu activitatea jurnalistică, Barroso este al treilea jurnalist ucis de la începutul anului în Mexic, una dintre ţările cele mai periculoase pentru reporteri. Alfonso Durazo, ministrul pentru securitate al Mexicului, a promis că guvernul federal va sprijini ancheta în cazul asasinării jurnalistului. Potrivit organizaţiei pentru libertatea de expresie Articolul 19, cel puţin 46 de jurnalişti au fost ucişi în Mexic, din 2012 şi până la sfârşitul anului trecut. /mbrotacel/schelaru

(REUTERS – 16 martie)