2019. március 18

Az európai mezőgazdasági miniszterek Brüsszelben találkoztak

Az európai mezőgazdasági miniszterek hétfőn Brüsszelben megvitatták e terület fontosabb kihivásait. Az EU román elnöksége az Európai Unió tagállamainak mezőgazdasági minisztereit tájékoztatta az Európai Bizottság ajánlatai alapján a közös agrárpolitika terén elért eredményekről. A tervek szerint a találkozón három törvényjavaslatot is elfogadnak, melyek előirányozzák a közös agrárpolitika stratégiai terveit, ezek finanszirozását, gyakorlatba ültetését és monitorizálását, valamint az egységes piac megszervezését, nyilatkozta Petre Daea román mezőgazdasági miniszter, hozzáfűzve: „Tekintettel arra, hogy a román EU-elnökségnek csaknem a felénél vagyunk, úgy gondolom, hogy ez a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy elemezzük, hol tartunk a közös agrárpolitika reformjában.A román elnökség kezdetén sok időt szenteltünk az Európai Bizottság reform-javaslataira és inteziv erőfeszitéseket tettünk ez irányba. A román elnökség ideiglenes jelentése teljes képet nyújt a jelenlegi helyzetről, ami a három törvényjavaslatot illeti”. A mezőgazdasági kifizetések méltányos szétosztása továbbra is a közös agrárpolitika prioritása. A mostani törvényjavaslatok célja a közös agrárpolitika harmónizálása az európai mezőgazdaság jelenlegi kihivásaihoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

A Ford csoport növeli befektetését craiovai gyáránál

A Ford csoport bejelentette, hogy növeli befektetését a craiovai gyárnál, de azt kérte a román kormánytól, hogy teljesitse a szállitási infrastruktúrával kapcsolatosan tett vállalását, közölte Ian Pearson, a Ford Románia elnöke, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten. Ian Pearson emlékeztetett, hogy az év végéig 1.700 személyt alkalmaz és ezáltal a craiovai gyár dolgozóinak száma eléri a mintegy 6.200-at. Pearson „kiegészitő” befektetésekről is szólt, – melyek értéke 200 millió euróra tehető – és amelyeket egy második gépjármű legyártási lehetőségeinek növeléséért, illetve a szállitási infrastruktúra javitása érdekében tervez.”A román kormánnyal korábban sorra került tárgyaláson azt a konkrét igéretet kaptam, hogy befejezik a Craiova-Piteşti gyorsforgalmi út 1-es és 2-es szakaszait, és hogy kidolgozzák a 3-as és 4-es autópályaszakasz megépitésének programját. Akkor ismételten kihangsúlyoztam: nagyon fontos, hogy a kormány teljesitse vállalását”, nyilatkozta a Ford Románia elnöke. Viorica Dăncilă miniszterelnök a maga részéről leszögezte, hogy az autóipar a gazdasági növekedés egyik kúlcsfontosságú ágazata és a Ford újabb befektetési tervei a román gazdaságba vetett bizalomnak a jele.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

A tervek szerint 2020-ig megépül az Északi Páyaudvar és az Otopeni Repülőtér közötti közvetlen összeköttetést biztosító vasútvonal

A Román Vasúttársaság Infrastruktúra (CFR Infrastructură) részlegének bejelentése szerint 2020-ig, a labdarugó Európai-bajnoksáig megépül az Északi Páyaudvar és az Otopeni Repülőtér közötti közvetlen összeköttetést biztosító vasútvonal. A projekt szerint három kilóméteres vasútvonalat épitenek Baloteşti és a repülőtér érkezési terminálja között, mig az utazási idő nem haladja meg a 22 percet. A munkálatok befejezésére legtöbb 14 hónap áll rendelkezésre.A vonatok kapacitása 250 utas lesz és a szerelvények 30 percenként közlekednek. A projekt értéke a becslések szerint 500 millió lej és európai alapokból finanszirozzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Bukarestben találkoztak a diaszpóraügyi európai miniszterek

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Románia ebben a minőségében először szervezte meg Bukarestben a diaszpóraügyi európai miniszterek összejövetelét. Az esemény napirendjén szerepel az emberkereskedés és a munkaerő szabad forgalma az Európai Unióban. A bukaresti ülés megszervezésekor az EU román elnöksége abból az előfeltételből indult ki, hogy a diaszpórára vonatkozó közpolitikák több uniós tagállam prioritása, mivel állampolgáraik nagyszáma az illető országok határin kivül, az Európai Unióban él.Hivatalosan 17 EU-tagállam két fontos perspektivából elemzi a diaszpórára vonatkozó közpolitikákat: az EU-ban elő diaszpóra integrációja a befogadó országokba, illetve a külföldön tartózkodó állampolgárok hazatérésének támogatása.A találkozó napirendjén szerepel az európai országok és a diaszpóra közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok felvételének megvitatása is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.18)

Március 24-ig Florin Iordache látja el a képviselőházi elnöki teendőket

A Hivatalos Közlönyben héthőn közölt határozat értelmében, 2019. március 16. és 24. között a képviselőház elnökének hatáskörét Florin Iordache alelnök tölti be. Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök egészségi okok miatt egy magánklinikára utaltatta be magát.Cătălin Rădulescu képviselő hétfőn elmondta, hogy az emlitett időszakban a párt tevékenysége a kijelölt program szerint zajlik. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 03.18)

Rozália Gănciulescu