La Bruxelles, miniştrii europeni ai agriculturii se reunesc azi pentru a discuta despre principalele provocări din domeniu.
Corespondenţă de la Bruxelles – Reporter: Amalia Bojescu – Preşedinţia română va informa miniştrii agriculturii din statele membre asupra progreselor făcute în domeniul politicilor agricole comune, pe baza recomandărilor venite din partea Comisiei. Se au în vedere trei propuneri legislative care vizează planurile strategice în domeniul politicii agricole comune, finanţarea, gestionarea şi monitorizarea acesteia, precum şi organizarea pieţei unice, preciza ministrul agriculturii, Petre Daea.
Petre Daea: Având în vedere că ne aflăm aproape la jumătatea preşedinţiei noastre, consider că acesta este momentul potrivit pentru a analiza unde ne situăm în ceea ce priveşte reforma politicii agricole comune. De la începutul preşedinţiei române, am consacrat mult timp propunerilor de reformă ale Comisiei şi am depus eforturi intense în acest sens. Un raport intermediar al preşedinţiei vă oferă o imagine de ansamblu a situaţiei actuale în ceea ce priveşte cele trei propuneri legislative de reformă.
Reporter: Distribuirea echitabilă a plăţilor rămâne, de asemenea, o prioritate a politicii agricole comune cu unele modificări, cum ar fi: statele membre ar trebui să se asigure că până în 2027 toate drepturile la plată ajung la o valoare de cel puţin 75% din valoarea medie naţională. De asemenea, ţările din spaţiul comunitar ar trebui să reducă plăţile directe per fermier, începând de la 60.000 de euro pe an şi să le plafoneze la 100.000 de euro pe an. Propunerile legislative actuale sunt menite să adapteze politica agricolă comună la provocările cu care se confruntă agricultura europeană./ilixandru/fcostea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 martie)