Comunicat de presă

Anul acesta, Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone (GADIF) in Romania celebreaza Ziua Internationala a Francofoniei cu mult umor. Pentru a sarbatori cu zambetul pe buze aceasta zi, va invitam la prima editie a expozitiei « Salonul umorului francofon » la Bucuresti, marti 19 martie 2019, la orele 19:30, la Teatrul National (TNB). Va propunem o selectie inedita de caricaturi, afise, secvente video si banda desenata din Argentina, Cehia, Egipt, Elvetia, Franta, Liban, Romania, Slovenia, Ungaria, Uruguay si Valonia Bruxelles.

Libanul aduce pentru prima data in Romania desenele de un stil inconfundabil ale lui
Pierre Sadek, marea personalitate a caricaturii politice arabe.

Tot in premiera, Elvetia prezinta desenele celebrului caricaturist Chappatte, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Chappatte, cu ale sale caricaturi graitoare, este desenatorul de presa publicat nu doar de jurnalul Le Temps, din Geneva, NZZ am Sonntag, din Zurich, si New York Times, dar si de International Herald Tribune, The New York Times Book Review si Newsweek International.

Din partea Valoniei Bruxelles vor fi incluse in expozitie benzile desenate umoristice ale lui Hergé, considerat parintele bandei desenate europene, Peyo, creatorul Stumfilor,
Johan de Moor
, Greg si altii…

Uruguay si Franta il aduc pe Pancho, desenator de presa de renume international, care ne invita prin desenele sale sa facem o incursiune in lumea literara.

Din partea Ungariei vom avea benzi desenate inspirate de cele 12 puncte ale Proclamatiei de Independenta de la 15 martie 1848.

Cehia ni-l propune pe Jaroslav Rudiš, autor al unui roman grafic in trei volume devenit celebru ca sursa de inspiratie pentru filmul animat al lui Alois Nebel.

Din partea Romaniei vom prezenta desenele unor artisti precum Mihai Boaca, Cristian Topan, Ovidiu Stanciu si Catalin Zaharia.

Slovenia vine cu una dintre operele lui Marko Kočevar, caricaturist al cotidianului sloven Delo incepand cu anul 1993.

Din categoria de proiectii a acestui eveniment fac parte un scurt metraj despre faimoasa comedie egipteana care a incantat generatii intregi de telespectatori din lumea araba, un dialog intre celebrii « Lutieri » umoristi argentinieni si secvente de « feuilleton » puse la dispozitie de TV5 Monde Afrique.

Va asteptam cu zambetul pe buze.