Câştigătorul Festivalului de Pian de la New York, pianistul Florian Mitrea, concert 100% Beethoven la Sala Radio

Există cel puţin trei motive pentru care concertul programat vineri, 22 martie (ora 19:00), la Sala Radio este unul de excepţie. Un eveniment dedicat 100% titanului Beethoven, pianistul multipremiat internaţional Florian Mitrea, care în 2018 a câştigat Festivalul Internaţional de Pian de la New York, ceea ce a dus la debutul său în celebra sală de concerte Carnegie Hall, şi dirijorul Ladislau Horvath, concertmaestru al orchestrei italiene Maggio Musicale Fiorentino, sunt „ingredientele” unei seri muzicale de neratat! În interpretarea Orchestrei Naţionale Radio veţi asculta două compoziţii semnate de Beethoven: Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră şi Simfonia a V-a (cunoscută şi ca Simfonia Destinului).

Descris de Martha Argerich ca „un tânăr pianist extraordinar”, Florian Mitrea este câştigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League (Londra), şi dublu-laureat la Concursurile Internaţionale de Pian de la Glasgow – 2017, Saint Priest – 2017, Hamamatsu – 2015 şi München ARD – 2014. Lista de distincţii continuă cu premii la Harbin, în China, în 2018, Manchester şi Verona, în 2016. Florian Mitrea a susţinut concerte şi recitaluri în săli precum: Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields şi Steinway Hall – Londra ş.a.

Florian Mitrea este stabilit în Marea Britanie, din 2008, unde este decorat cu Medalia de Argint de Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie. A fost solistul orchestrelor Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel, al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti şi al Orchestrei de Cameră Radio. Discul său de debut Following the River, premiat ca cel mai apreciat CD al anului 2018 de către ascultătorii Radio România Muzical, a fost descris ca fiind „o colecţie muzicală cu caracter foarte personal, prezentată elegant şi interpretată cu măiestrie” (The Cross-Eyed Pianist), „un pariu al unui pianist despre care vom mai auzi multe” (Cătălin Sava, în Republica).

Absolvent al Liceului de Muzică George Enescu, Florian Mitrea a câştigat o bursă de studiu la Academia Regală de Muzică de la Londra, unde a absolvit cu cele mai înalte distincţii, şi unde este în prezent profesor în cadrul Facultăţii de Pian. Oferă în mod regulat ă cursuri de măiestrie în Japonia, iar la Bucureşti a fondat programul pentru tineri pianişti Hoinar, proiect al Centrului Român de Muzică din Bucureşti.

Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta, în cadrul apreciatei orchestre italiene din Florenţa: Maggio Musicale Fiorentino. În anul 2006 a fost numit şi dirijor principal şi concert-maestru al Orchestrei I Solisti Fiorentini (creată de cunoscutul dirijor italian Riccardo Muti), cu care a susţinut numeroase concerte.

Artist plurivalent: dirijor, solist, muzician de cameră, concert-maestru şi pedagog, Ladislau Horvath reprezintă a 5-a generaţie de muzicieni în familia sa. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra Gulbenkian – Lisabona ş.a. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu Bărbierul din Sevilla, la Teatrul Manzoni din Pistoia. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră Musici Mundi şi formaţia Consonanza, cu care a participat la Festivaluri Internaţionale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.