EURONEWS: Un primar din România și-a pierdut răbdarea și a tăiat cablurile de internet pe fondul unei dispute în sfera telecomunicațiilor

Primarul unui oraș din România a tăiat marți cabluri de comunicare, lăsând unele școli să se chinuie să se conecteze la internet în toiul unui examen crucial.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, în vestul țării, a trecut la fapte în contextul unei dispute cu furnizorii de telecomunicații.

El a tăiat cabluri aeriene în centrul orașului, după ce operatorii acestora i-ar fi ignorat solicitările de a le muta în subteran.

„Legea locală obligă furnizorii de internet, televiziune și telefonie să-și îngroape cablurile aeriene”, a declarat Robu pentru Euronews. „În ultimii câțiva ani, operatorii de telecomunicații au ignorat apelurile repetate ale primăriei de a-și muta cablurile în subteran. Am acționat pentru a proteja domeniul public, dovedind că nimeni nu se poate juca cu acest oraș.”

Opt operatori de cablu au fost afectați de intervenția lui Robu.

La scurt timp după ce au aflat de acțiunea spectaculoasă, muncitorii companiilor de telecomunicații au sosit la locul incidentului pentru a demonta ei înșiși cablurile, pentru a preveni noi pagube.

Furnizorii de internet s-au plâns că administrația locală nu le-a pus încă la dispoziție infrastructura necesară pentru a-și muta cablurile în subteran.

Contactați de Euronews prin e-mail și Facebook Messenger, operatorii locali de telecomunicații nu au răspuns la solicitările de a comenta.

Mai multe licee și Inspectoratul Școlar Județean Timiș au rămas fără internet în timp ce participau la simularea națională a examenului de bacalaureat și au apelat la hotspot-uri mobile și alte măsuri alternative pentru a asigura comunicarea cu Ministerul Educației, astfel încât să poată primi subiectele examenului.

Însă instituțiile de învățământ n-au fost singurele afectate de conflictul primarului cu operatorii de telecomunicații. Aproape toți locuitorii din centrul orașului au rămas fără servicii de internet și televiziune.

Destul de excentricul primar și-a proclamat victoria printr-o postare pe Facebook, precizând că nu se va opri prea curând din tăiat cabluri.

El a declarat presei locale că clienții nemulțumiți ar trebui să-și direcționeze mânia spre operatorii de telecomunicații, iar nu spre primărie.

Robu s-ar putea confrunta cu o acțiune în justiție din parte Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, care investighează acum dacă atât primarul cât și primăria aveau autorizația necesară pentru a tăia cablurile.

Articol de Cristian Gherasim

https://www.euronews.com/2019/03/21/fed-up-mayor-in-romania-cuts-internet-cables-amid-telecoms-dispute

Traducere: Andrei Suba

EURONEWS – 21 martie