Raport de ţară pentru România 2019, eveniment organizat de reprezentanţa Comisiei Europene

Creşterea economică susţinută din România, din ultimii ani, nu ajunge să fie simţită de categorii largi de români, iar sărăcia îi afecteză de multe ori pe copii, a spus, cu puţin timp în urmă, la Bucureşti, comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu. Ea a vorbit despre necesitatea unor investiţii masive în serviciile de sănătate şi în infrastructura de transport, la prezentarea Raportului de ţară pentru România 2019, eveniment organizat de reprezentanţa Comisiei Europene.
Corina Creţu: În timp ce România a avut o creştere economică impresionantă, sărăcia în rândul copiilor şi sărăcia în mediul urban s-au menţinut. Şi din punctul nostru de vedere acestea sunt probleme care trebuie abordate cu prioritate. Calitatea serviciilor publice trebuie îmbunătăţită. Avem nevoie de mai multe investiţii într-o serie de domenii cheie, de la sănătate la infrastructura de transport, energie şi mediu. Investiţii extrem de importante sunt şi în domeniul inovării care practic ar duce la transformarea economieii româneşti.
Realizator: Raportul de ţară pe 2019 atrage atenţia că modelul de creştere economică bazat pe consum afectează capacitatea de recuperare sustenabilă a decalajelor faţă de statele dezvoltate. Raportul mai semnalează că datoria externă pe termen mediu şi lung riscă să depăşească 60% din PIB şi că economia este afectată de creşterile salariale necorelate cu productivitatea. Documentul realizat de Comisia Europeană a fost însă criticat de ministrul de finanţe Eugen Teodorovici ca fiind prea pesimist. A vorbit şi el în deschiderea evenimentului.
Eugen Teodorovici: Raportul de țară pentru România oferă o viziune pesimistă asupra situației macroeconomice interne și este în aceeași linie cu prognozele Comisiei Europene care s-au dovedit a fi foarte prudente de-a lungul timpului. O problemă pe care noi, în România, am constatat-o de mai mult timp, o reprezintă și faptul că, în general, estimările Comisiei sunt mai pesimiste iar diferențele de cifre care, în unii dintre anii trecuți, au fost semnificative, afectează desigur fundamentarea analizelor, concluziile formulate dar și orientările de politică adresate./rpatulea/fcostea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 martie)