Biserici uimitoare: Biserica Sfântului Andrei din Rusia, un lăcaş parcă desprins dintr-un basm

Pentru că se apropie Sfintele Sărbători de Paști, ne-am propus ca în perioada premergătoare acestora să vă prezentăm câteva biserici inedite, care oferă o lumină aparte celor care le vizitează, dar și imagini de o frumusețe uimitoare.

copyright foto: Mediaworx Studio

 

Biserica Sfântului Andrei, cel Întâi Chemat, din Rusia

Micuţa biserică din lemn cu hramul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, se află pe râul Vuoksa, în regiunea Leningrad, în apropierea graniţei cu Finlanda. Aceasta a fost construită în anul 2000 şi a intrat în Cartea Recordurilor Guiness ca singura biserică din lume ridicată pe o insulă naturală atât de îngustă, formată din roci monolitice ieşite din apă.

Cu toate că în lume mai există biserici construite pe apă, printre care amintim Biserica Adormirii Maicii Domnului de pe Insula Bled din Slovenia, Biserica Sfântului Andrei de pe râul Vuoksa atrage vizitatorii prin peisajul pitoresc, dar şi prin construcţia sa, desprinsă parcă dintr-un basm. Mulţi spun că biserica seamănă cu casa din povestea cu Baba Yaga şi Moş Gerilă, din folclorul rusesc.

Biserica a primit hramul unuia dintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos şi datorită faptului că Sfântul Andrei este ocrotitorul marinarilor, navele ruseşti având ca simbol steagul Sfântului Andrei. De aceea şi bisericile înconjurate din toate părţile de apă îşi aleg ca hram, de regulă, numele acestui sfânt.

Din cauza drumului greu accesibil, dar şi a spaţiului restrâns, la biserica de pe râul Vuoksa nu se organizează ceremonii sau evenimente în masă, însă câteodată micuţa biserică idilică este folosită pentru oficierea de nunţi şi botezuri./cvanatoru

/cvanatoru


video copyright Youtube, Mediaworx Studio:

 

x