2019. március 28

Bukarestbe látogat Navracsics Tibor európai biztos

Navracsics Tibor, oktatásért, kulturáért, ifjúsági és államplolgársági ügyekért felelős európai biztos csütörtökön, Bukarestben az állampolgárokkal folytat párbeszédet.  „A fiatalok hozzájárulása az Európai Unió jövőjének kiépitéséhez” témakörű találkozót a Román Nemzeti Könyvtárban szervezik meg. Az eseményen részt vesz Constantin-Bogdan Matei ifjúsági miniszter, Antje Rothemund, az Európa Tanács ifjúsági igazgatóságának koordinátora és Carina Autengruber, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Valószinüleg a CNAIR veszi át a befejezetlen közúti munkálatokat

A nyártól valószinüleg a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) veszi át a befejezetlen közúti munkálatokat, mi több új projektekbe is kezdhet miután működésbe hozzák az Épitekezési Állami Vállalatot. A gépek beszerzésére és a szakemberek alkalmazására már elkészült a sürgösségi kormányrendelet, közölte csütörtökön a parlamentben Răzvan Cuc szállitási miniszter. A CNAIR elsőként a Mihăileşti és Alexandria közötti kerülő út megépitését vállalhatja el. Egy spanyolországi épitész a munkálatok 30% végezte el és emiatt a szerződést nemrég felbontották. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03. 28)

Növekedett a munkanélküliség az előző hónapokhoz képest

Az elmúlt esztendő negyedik évharmadában a munkanélküliségi ráta 4,2%-os volt, ami 0,2%-os növekedést jelentett az előző hónapokhoz képest, derült ki az országos statisztikai hivatal csütörtöki adataiból. A legnagyobb, 16%-os  munkanélküliséget a fiatalok sorában mérték. Románia aktiv lakóssága csaknem kilenc millió személyt jelent, s ezek közül 2018 végén 8,6 millió dolgozott és mintegy 370 ezren állástalanok voltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

A medvék miatt bezárták a Poenari erődöt

Az Arges Megyei Múzeum úgy döntött, hogy a medvejárás miatt és a turisták biztonságáért bezárja a Vlad Tepes várat, a Poenari erődöt. Nem először fordul elő, hogy a medvék miatt nem közelithető meg a vár. A ragadozók gyakran megjelennek Arefu község határában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Strasbourgban elfogadták a gazdasági és társadalmi kohéziós politika finanszirozásának szabályait

A strasbourgi plenáris ülésszakon az európai parlamenti képviselők elfogadták az EU gazdasági és társadalmi kohéziós politikájának finanszirozási szabályait. Ennek értelmében az alapokat közvetlenül a régióknak utalják ki, amelyek főleg a kevésbé fejlett közösségek, városi és külvárosi térségek fellenditésére forditják. Az elfogadott szabályok szerint a kiutalt alapok 30-50%-át innovativ, okos gazdasági projektekre, mig legkevesebb 30%-át a klimaváltozások elleni küzdelemre és a körkörös gazdaság kiépitésére kell felhasználni. Ugyanakkor folytatják az európai kohéziós alapok kiutalását a környezetvédelmi és szállitási infrastruktúrák megvalósitására. Az új szabályok értelmében az európai finanszirozást ezentúl régiószinten, az egy főre jutó GDP függvényében folyóstják, és nem országos szinten és a bruttó országos jövedelemtől függen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Andrei Demény